Ruth Lasters, 'Vin'

Hoe zou het nu met Lore zijn?

Ruth Lasters (1979), die ooit de Debuutprijs voor haar roman 'Poolijs' won, is na 'Feestelijk Zweet' alweer aan nieuw werk toe met 'Vin'. Een boek over mensen op zoek naar erkenning en evenwicht, maar evenzeer een tragisch liefdesverhaal. 

Een school als setting voor een roman. Het heeft wel iets als vertrekpunt voor alles wat zich in de leslokalen ontvouwt. Leraren die nauwelijks grip krijgen op hun leerlingen, elkaar benijden en door de conciërge van de school als krijtkoppen worden weggezet. Een gemeenschap die in feite nauwelijks verschilt van de samenleving waar conflicten, spanningen en het niet kunnen opschieten met een medemens aan de orde van de dag zijn.

Is het daarom dat de auteur koos voor het VIN (Vrij Instituut voor Nijverheid), een onderwijsinstelling waar de verhoudingen tussen leraren en leerlingen net iets scherper zijn dan in een klassieke school?

Staat niet op de achterflap te lezen dat Lasters al twintig jaar voor de klas staat en meer dan eens een opiniestuk over de complexiteit van haar job heeft gepubliceerd. Het leidt er alleszins toe dat alle personages natuurgetrouw zijn gemodelleerd. Hun authenticiteit wordt bovendien versterkt door het feit dat ze ook buiten hun vertrouwde werkomgeving in beeld blijven.

Er is vooreerst Sergei, de conciërge. De man is voor alle mogelijke karweitjes inzetbaar, maar een soort lijfeigene van het VIN. Zijn vrijheid is zo beperkt dat zelfs zijn hond eigendom is van de school. Ondanks de tegenslagen - een echtscheiding en collega's die voortdurend de spot met hem drijven - blijft hij hoopvol. Het toeval (?) drijft hem in de armen van Anna, een Armeense poetshulp, die zwaar door het leven is getekend. Haar zoon kwam tijdens een uit de hand gelopen caféruzie om het leven. Tegenover die miserabele wereld staat het benepen milieu van het lerarenkorps met Lore als pars pro toto. Een lerares in de ban van de twijfel - een speelbal voor haar leerlingen - die tegen haar oudere collega's moet opboksen.

De dag dat ze Axel Boissy, een ogenschijnlijk onhandelbare jongen, onder haar hoede moet nemen, wordt ze door haar collega's ineens niet langer met de rug aangekeken. Tussen Axel en haar ontstaat een geheim verbond.

'Na verloop van tijd begon ik de lokalen waar ik met Axel zat zelfs te zien als oplaadpunten. Ik kreeg er nieuwe moed, die me ook tijdens de lessen zonder hem van pas kwam.' Helaas slaat ook bij Lore op een dag het noodlot onherroepelijk toe.

'Vin' is een stevig geconstrueerde roman, waarin een voortdurende afwisseling van korte hoofdstukken en flashbacks ervoor zorgen dat de verbeelding geen moment op de proef wordt gesteld. Als een van de beste schrijfsters van Vlaanderen diept Ruth Lasters in 'Vin' op geslaagde wijze de karakters uit van zeer uiteenlopende personages. 

Details Fictie
Uitgeverij: Polis
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
283