Ruben Boon, Bart Maessen & Jan Bosschaert, ‘Getekend Damiaan’

Gefnuikt door het scenario

Elke week een vers pakje strips in de post. Je in je favoriete fauteuil nestelen om lekker te lezen en tegen je lief zeggen dat dat ‘voor het werk’ is. Zoveel macht bezitten dat je met enkele aanslagen op je toetsenbord een strip kunt maken of kraken. We kunnen zo uit de losse pols drie fantastische redenen opsommen waarom het gewone volk ons onze positie van striprecensent zo benijdt. Toch hebben ook wij het niet altijd makkelijk. Zo breekt het hart van ondergetekende een klein beetje elke keer een lezer het aantal sterren bovenaan deze recensie ziet staan. Een miserabele twee. Die zijn meestal weggelegd voor dertien-in-een-dozijnverhaaltjes en uitgemolken reeksen.

Normaal gezien zou de naam van Jan Bosschaert al voldoende zijn voor minstens een ster of drie, vier. De man die ons liet wegdromen met Sam, onze fantasie op hol joeg met zijn posters voor Saint-Amour en samen met Urbanus bekend Vlaanderen in zijn blootje zette, weet niet goed hoe hij zichzelf moet omschrijven, dus laten wij het maar even in zijn plaats doen: een schilderende en tekenende klasbak. In het begin van dit album blijft hij letterlijk en figuurlijk netjes binnen de vakjes. Wanneer Damiaan de oceaan oversteekt, tekent Bosschaert een prachtige dubbele pagina, eveneens de aanzet voor enkele geslaagde folietjes in het vervolg.

Maar de tekenaar wordt gefnuikt door het scenario. Deze strip toont prachtig hoe dat niet hetzelfde is als het verhaal. Damiaan werd zalig en heilig verklaard en verkozen tot de Grootste Belg, voor de uitvinder van tachtig medicijnen en de winnaar van vijf Tours de France. Hij offerde letterlijk zijn leven op om mensen die door iedereen veracht en gemeden werden te helpen aan de andere kant van de wereld. Zijn levensverhaal, van geboorte tot overlijden, toont niet alleen de gewone man die heldhaftige prestaties neerzet, maar ook een twijfelende zoeker die fouten maakt en keuzes moet maken.

Pracht van een verhaal dus, maar Bart Maessen, godsdienstleraar aan het Damiaaninstituut in Aarschot en groot fan van Jan Bosschaert, en Ruben Boon, projectleider bij Damiaan Vandaag, dat de pater wil promoten bij jong en oud, kozen er voor om dat in de vorm van een lange brief aan de lezer te vertellen, zonder dialogen. Daarmee trappen ze in een bekende val. Bij een goede strip versterken de tekst en de tekeningen elkaar zodat ze samen iets nieuw maken. Dat is in ‘Getekend Damiaan’ niet bepaald het geval. Het lezen van deze strip begint op den duur te vervelen en dan blijven helaas alleen de - weliswaar knappe - tekeningen over.

De scenaristen verklaarden in interviews dat er nood was aan een moderne stripversie van het levensverhaal van Damiaan. Die hebben ze met dit album helaas niet kunnen leveren. En dat kan zelfs het tekenwerk van een klasbak helaas niet rechttrekken. 

Details Strips
Scenario: Ruben Boon, Bart Maessen
Tekeningen: Jan Bosschaert
Uitgeverij: Van Halewyck
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
56