Roover, ‘Café Cowala 3’

Platgebrande heilige huisjes

Wie deze recensie heeft gelezen (jullie allemaal, toch?), weet wij dat wij maar al te graag plaats nemen aan de toog zodra Café Cowala open gaat. Dat komt waarschijnlijk door het feit dat wij niet joods, niet zwart, niet dakloos, niet blind en vooral niet politiek correct zijn. Voor die mensen durven de cafébezoekjes namelijk nogal eens verkeerd uit te pakken - tot groot jolijt van de aanwezige stamgasten en de barman, uiteraard.

Café Cowala komt uit het geschifte brein van Bruno De Roover, die alle vetzakkerij die hij niet kwijt kon bij Studio 100 of Studio Vandersteen botvierde in de paginagags die hij tussen 2006 en 2012 voor wijlen P-Magazine maakte - zijn bijdragen waren dan ook de enige reden dat wij dat verderfelijke blad kochten, de enige, zeggen we u! Ondertussen verwerft hij bekendheid in stripmiddens als scenarist voor hoger aangeschreven projecten zoals de ‘Suske en Wiske’ spin-off ‘J.Rom’ of de biografie van schilder Daubigny. Maar wij blijven hem eeuwig en drie dagen dankbaar voor de onbedaarlijke lachbuien die hij ons bezorgde in Café Cowala.

Roovers tekenstijl voor ‘Café Cowala’ is doorheen de jaren hetzelfde gebleven, even eenvoudig als efficiënt, en staat als dusdanig steeds in functie van de grap. Want daar is het hem om te doen: lachen, of dat nu is met kabouter Pinnemuts die tijdens zijn toneeltje een neger aan een kruis gaat verbranden, met Nijntje die de hongerdood sterft omdat ze geen mondje maar een kruisje heeft of met blinden die tevergeefs de drollen van hun geleidehonden proberen op te ruimen. Roover weet maar al te goed wat een heilig huisje is en staat met een toorts en een riek klaar om de voordeur in te beuken en de inboedel kort en klein te slaan.

Voor wie het dus allemaal wat ruiger en harder mag zijn, kunnen wij een bezoekje aan Café Cowala ten stelligste aanbevelen. En als je ons niet gelooft, bekijk dan maar eens de commentaren van de erudiete stripexperts die op de achterflap geciteerd worden! 

Details Strips
Auteur: Bruno De Roover
Uitgeverij: Strip2000
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
48