Ronan Toulhoat & Vincent Brugeas, ‘Ira dei 2: Het deel van de duivel’

Risk in stripvorm

1040. De Ottomanen willen Europa veroveren, maar van binnenuit worden ze stilaan verscheurd door interne conflicten. Toch werken ze samen voor één doel: wereldoverheersing. De rechtstreekse tegenstanders zijn de Byzantijnen, aangevoerd door Strategos Maniakes met de steun van de Vikings onder Harald de Meedogenloze. Ook rekruteerde Strategos Normandische huurlingen die onder bevel staan van Guillaume de Hauteville. En dan heb je nog de Griekse Patzinaken die meedoen voor Robert Tancrède. En laat die laatstgenoemde nu juist een sleutelfiguur zijn in de reeks. 

Tancrède is een westerling die ontsnapte uit een Moorse zwavelmijn. De Byzantijnse paus Eligius heeft echter al zijn bezittingen in beslag genomen met als doel Robert om te vormen tot krijger die alleen vecht voor het christendom. Het lijkt wel een allegaartje te worden van legers die het opnemen voor hun gemeenschappelijke doel, wat resulteert in knappe gevechten en spanning van de eerste tot en met de laatste pagina.

Scenarist Vincent Brugeas heeft zichzelf overtroffen in de nieuwste ‘Ira Dei’. Hij baseert zich grotendeels op de geschiedenis, maar maakt de protagonisten allemaal nog iets extremer. Het verhaal zit vol verraad, manipulatie, dwaasheid en noem maar op. Ronan Toulhoat heeft dus een verhaal waar hij zich helemaal kan uitleven in epische gevechten, gezien vanuit verschillende standpunten. Dat doet hij in een enigszins schetsachtige tekenstijl en een inkleuring met weinig nuances. Toch suggereren ze op een mooie manier het gevecht en blijven ze knap om te bekijken. Een klein puntje tot verbetering is het erg kleine en dunne lettertype (ofwel zijn onze ogen gewoon verouderd, dat kan ook). Ach, als het dat maar is. ‘Ira Dei’ is een knappe reeks, met mooie toekomstperspectieven voor het auteursduo. De eerste cyclus is afgelopen, maar er komt meer. We zijn benieuwd!

Details Strips
Scenario: Vincent Brugeas
Tekeningen: Ronan Toulhoat
uitgeverij: Dargaud, Ballon Media