Roger Ibáñez & Zidrou, ‘Michel’

Intimistisch portret

Ieder nieuw boek van de hand van Brusselaar Zidrou wordt ten huize Cutting Edge op luid gejuich onthaald. De resem titels van ‘s mans hand begint dan ook stilaan indrukwekkende proporties aan te nemen: ‘De client’, ‘Lydie’, ‘Het vel van de beer’, en zo kunnen we nog even door gaan. Na het luchtige tussendoortje ‘Moederkillers’ achtte de scenarist de tijd rijp om nog maar eens met een knap vormgegeven oneshot op de proppen te komen: ‘Michel’.

Zidrou - Benoît Drousie voor de vrienden - pende deze keer een traag scenario neer, want in ‘Michel’ sijpelt de impact van de gebeurtenissen maar traag door. De nadruk ligt op hoofdpersonages Michel en Catherine, Michels oude maar kranige moeder. Zidrou zoomt in op hun dagelijkse gewoontes en handelingen. Mondjesmaat ontcijfer je als lezer de complexe relatie tussen moeder en zoon: de 42-jarige Michel heeft na een auto-ongeval namelijk een verstandelijke beperking en Catherine stelt haar leven volledig af op de zorg voor Michel.

Het sterke aan deze strip is dat Zidrou behendig langs de voorspelbare valkuilen slalomt. Catherine wordt niet afgeschilderd als één of andere heilige maar ook niet als een afgeleefd oudje dat het zorgen voor als een last ervaart. Nee, Zidrou schetst een uiterst evenwichtig en realistisch beeld van een broze relatie. Zo zijn er pijnlijke momenten - Michel die zijn kamer in een puinhoop herschaapt omdat zijn t-shirt niet op tijd klaar ligt - maar evengoed prachtige tranches de vie die niemand onberoerd zullen laten.

‘Michel’ is bovendien niet alleen kommer en kwel: wanneer Catherine in de lokale videotheek een pornofilm voor zoonlief ontleent - altijd dezelfde prent trouwens - lokt dat nogal eigenaardige reacties uit bij de andere klanten. Knap hoe Zidrou hier een delicaat thema - seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking - het verhaal weet binnen te smokkelen. Wij lagen alvast in een deuk.

Ook tekenaar Roger Ibáñez komt straf uit de hoek: de sobere herfstkleuren en de tekeningen die sterk doen denken aan die van Soda-tekenaar Bruno Gazzotti passen perfect bij de toon van het verhaal. Met de fictieve biopic ‘Jazz Maynard’ bewees de Spanjaard zijn kunde, met ‘Michel’ bevestigt hij alleen maar.

Zidrou en Ibáñez leveren met ‘Michel’ een sterk intimistisch - en af toe zelfs voyeuristisch - portret af dat de vele facetten van mantelzorg op een originele manier belicht. Het universum van Zidrou blijft dus verder uitdeinen: benieuwd naar ‘s mans volgende exploot.

Details Strips
Scenarist: Zidrou
Tekenaar: Roger Ibáñez
Uitgeverij: Blloan
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
56