Raymond van het Groenewoud, 'Een leven lang dromen'

Toch wereldberoemd in Vlaanderen

Over een zaak zijn de Franse schrijver Philippe Claudel en Raymond van het Groenewoud het grondig eens: een waar koninkrijk past in de palm van een hand.  Om vervolgens op zijn zeventigste tot de slotsom te komen dat zijn leven erger had gekund. Een verjaardag die nu met een fraai boek wordt gefêteerd.

Grenzeloos ambitieus is van het Groenewoud nooit geweest. Hij  interpreteert het, hoe paradoxaal het ook klinkt, als een zegen. Het feit dat hij in het Nederlands en niet in het Engels zingt heeft ervoor gezorgd dat hij nu niet wereldberoemd is. Het is een wereld die hij liever op een veilige afstand houdt.

'De vervreemding door het succes is er sowieso en als je dat uitvergroot...  Die wereld trekt me niet aan, de cyclus van persconferenties hotels, vliegtuigen, volgende plaat...'

Dus is hij liever wereldberoemd in Vlaanderen waar hij op zijn zeventigste verjaardag een indrukwekkende carrière achter de rug heeft. Een gelegenheid om te vieren met een aantrekkelijk foto- en tekstboek. Het lijkt erop dat de beste fotografen de voorbije jaren stonden aan te schuiven om hem in diverse omstandigheden op de gevoelige plaat vast te leggen. Het resultaat mag er best wezen; foto's in combinatie met autobiografische teksten waaruit blijkt hoe intens Raymond tot nog toe geleefd heeft. 

Muzikaal begint het voor hem allemaal bij het zien van een foto van The Beatles op de voorpagina van De Standaard, waarna hij na het horen van 'Twist and Shout' helemaal is verkocht. Van een muzikale carrière is nog lang geen sprake. In 1989 komt hij aan de kost door partituren uit te schrijven voor de muzikanten van Nico Gomez, alias Jos van het Groenewoud, zijn vader. Bijna uit het niets verschijnt dan Jean Kluger met de vraag of hij wil werken voor Johan Verminnen. Het betekent de start van een indrukwekkend muzikaal parcours.

Samen met Erik Van Neygen is hij de drijvende kracht achter de groep Louisette. Goed voor de hit 'Maria, Maria, ik hou van jou'. Hierna volgen Raymond van het Groenewoud en Bien Servi, The Millionaires en The Centimeters. Na het opblazen van deze laatste groep wordt met drummer Cesar Janssens een nieuw hoofdstuk geschreven. Hij waagt zich dit keer aan een theaterprogramma bedoeld voor culturele centra. Janssens doet hem nadenken over de essentie van alles waarmee hij bezig is.

Wat zijn privéleven betreft bijvoorbeeld: 'Ik was en ben een zeer fragmentaire vader, ondanks mijn voornemen meer dan dat te zijn. Daarin verraadt zich de artiest: altijd met zichzelf bezig of met zijn wereld, om het met enige zin voor overdrijving te zeggen.' 

Waar hij in alle talen over zwijgt is zijn amoureus leven met een terechte sneer naar bladen genre Dag Allemaal en Story. Roddelmagazines die het moeten hebben van vreemdgaan, echtscheidingen, geheime liefdes en noem maar op.

'Af en toe dient het zich aan: een exposé houden over mijn leven met de Vrouw. En op hetzelfde moment besef ik dat het een onmogelijke zaak is. Het is het tuintje waar je samen met Haar in rondwaart en waar de anderen geen zaken mee hebben.'

'Een leven lang dromen' brengt niet alleen, aan de hand van honderden unieke foto's, de levensloop van een uitzonderlijk artiest in beeld. De teksten van de maestro maken van deze publicatie een waar document humain. Een must voor de  fans en degenen die minder met deze artiest vertrouwd zijn. Het is uiteraard zeer de vraag of die laatste categorie eigenlijk wel bestaat.

Details Non-fictie
Uitgeverij: Lannoo
Jaar:
2020
Aantal pagina's:
256