Ralph Meyer & Xavier Dorison, ‘Undertaker 5: De witte indiaan’

Rauw, rauwer, Undertaker

Undertaker: wanneer we de naam alleen al horen, worden we al wild. Het kwijl gutst al uit onze watertandende mond, vooral omdat we echte westernlovers zijn. Jonas Crow, protagonist en grafdelver, wekt onze sympathie met zijn zwarte humor, langs de andere kant doen Meyers prachtige tekenwerk en Dorisons rauwe verhaallijnen ons verlekkeren op Undertaker. Soms wanen we ons in een echte Blueberry. En toch… ‘De Witte Indiaan’ als titel deed onze wenkbrauwen wel wat fronsen. Een blanke indiaan is zo… afgezaagd. In Serpieri’s western collectie zien we ook bijna in ieder verzamelalbum een verhaal over een blanke die bij de indianen is opgegroeid, maar hier hebben we niet het gevoel dat we zulke verhalen ooit al lazen en de oorzaak is simpel:

In een vuurgevecht werd een blanke Apache gedood, tot zover de deelname van de witte indiaan. De echte moeder van het slachtoffer, de steenrijke Josephine Barclay, wil haar zoon een blanke begrafenis gunnen. Het probleem is dat ze zijn lichaam tot bij haar moet krijgen. Ze schakelt Sid Beauchamp in, louche type en vroegere kompaan van Jonas Crow. Et voilà; zo komt onze doodgraver voor in het stuk en kan het avontuur starten.

Starten doen we dus met heel wat actie, heerlijke rauwheid die we vooral in westerns tegenkomen. Ook die fantastische vibe komt naar boven dankzij Meyers tekeningen. Denk maar aan de panorama’s, grote totaalplaten, maar ook de kleinere kaders zijn tot in de puntjes uitgewerkt, dus hier overtreft hij zichzelf opnieuw. Ook qua verhaal levert Xavier Dorison een lekkere brok af, maar ergens mag het nóg meer actie zijn. Dit was het eerste deel van een tweeluik, en één ding is zeker; het volgende deel wordt een knaller!

Details Strips
Scenarist: Xavier Dorison
tekenaar: Ralph Meyer
uitgeverij: Ballon Media, Dargaud
Jaar:
2019