Pieter de Poortere, ‘Boerke in space’

Intergalactische loser

Het moest er eens van komen: na onder meer Hollywood en de sprookjeswereld maakt Boerke, de onfortuinlijke loser uit het brein van Pieter de Poortere, nu zelfs outer space onveilig. Zonder het goed en wel te beseffen slaagt hij er in ook buitenaards leven op de meest onwaarschijnlijke manieren om zeep te helpen of zelfs intergalactische oorlogen te ontketenen met een simpele champagnekurk. In enkele gags ruimt hij plaats voor de in lichtroze ruimtekostuum gestoken alien Börk, wiens avonturen al even faliekant uitdraaien. Ook voor E.T. geldt immers: ‘glaasje op, laat je vliegen’.

Zoals de cover aangeeft, zijn de ontvoeringen van mensen door aliens de running gag doorheen het album. Net wanneer Boerke zich wil verhangen, de Berlijnse muur over wil kruipen of gewoon zijn gevoeg aan het doen is in de bosjes, passeert er een vliegende schotel waarvan de bestuurder op zoek is naar een mensachtige om tentoon te stellen in een soort intergalactische dierentuin. Ook de befaamde graancirkels, christelijke mysteries en bemande ruimtereizen vormen dankbare onderwerpen voor de humor van de Poortere. Bij sommige gags bleek het einde vrij voorspelbaar maar zelfs dat hield ons meestal niet tegen om hardop te lachen met de avonturen van Boerke. Daar heeft het contrast tussen - of in dit geval gewoon de combinatie van - de harde humor en de lieflijke Dick Bruna-achtige tekenstijl allicht alles mee te maken.

‘Boerke’ was het afstudeerproject van Pieter de Poortere. Vijftien jaar later verschijnen de tekstloze avonturen van de niet door het noodlot gespaarde landbouwer in verschillende Europese landen en worden er animatiefilmpjes gemaakt rond de personages van de Poortere. Iets waar wij al naar uit kijken, want er kan nooit genoeg ‘Boerke’ in deze wereld zijn.

Details Strips
Auteur: Pieter de Poortere
Uitgeverij: Nanuq
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
56