Phillip Lewis, 'Een andere stilte'

Wanneer literatuur (niet) volstaat

Kort voor Henry Aster geboren wordt, verhuizen zijn ouders terug naar Old Buckram, een afgelegen stadje in de Appalachen waar zijn schrijvende vader opgroeide. De gezondheid van Henry’s grootmoeder gaat namelijk zienderogen achteruit. Uiteindelijk geeft ze de strijd op en sterft ze. Haar dood betekent een zware klap voor Henry’s vader en zal daardoor een zware stempel drukken op zijn leven en dat van de andere gezinsleden.

De plot van ‘Een andere stilte’ van Philip Lewis blinkt niet uit in originaliteit, maar dat hoeft ook niet. De auteur blijkt namelijk over enig schrijftalent te beschikken en heeft van zijn debuut een vlot leesbare roman gemaakt die de lezer uiteindelijk op sleeptouw weet te nemen. Henry’s leven is, vooral omwille van die ambitieuze, schrijvende (en drinkende) vader, niet altijd even eenvoudig. Zijn overpeinzingen nodigen de lezer uit om stil te staan bij de typische dingen des levens en maken van ‘Een andere stilte’ een boek dat iets langer blijft hangen dan gemiddeld.

Hier en daar lardeert Lewis zijn verhaal met wat gewaardeerde humor. De soms erg cynische Henry komt mooi uit de verf en de interactie met zijn al even cynische vrienden is bijwijlen hilarisch. Niettemin blijven dergelijke passages eerder uitzondering en draait het vooral om de diepere levensvragen.

Ondanks de soms zwaardere thematiek durft deze roman jammer genoeg soms mager uit te vallen. Sommige elementen of personages, zoals het huis waarin Henry opgroeide, worden net iets te nadrukkelijk geïntroduceerd. Zo is meteen duidelijk dat ze in het verdere verloop een belangrijke rol zullen spelen en komt de constructie waarrond deze roman opgebouwd is, bloot te liggen. Daardoor wordt de vaart jammer genoeg net te vaak uit het verhaal gehaald. Ook de talrijke anekdotes en de zinnen die enkel als opvulsel dienen (genre ‘Hij wist zonder het te weten…’), doen hier geen goed aan. Zelfs Henry’s vrienden blijken uiteindelijk niet meer dan veredelde rekwisieten. Wanneer zij niets meer bij te dragen hebben, worden ze koudweg gedumpt en komen ze nergens meer aan bod.

Gelukkig schrijft Lewis over het algemeen best vloeiend en zijn de woorden die hij zijn personages in de mond legt, soms verrassend ongekunsteld. De beschrijvingen van gebouwen, personen of de omgeving gebeuren met de nodige zwier, al durft de auteur zich op dat vlak wel eens te laten meeslepen en had het soms beknopter gemogen. Toch is het mede dankzij die taal dat het verhaal zijn vaart meekrijgt en, wanneer dat nodig is, weer op het juiste spoor gezet wordt.

Al bij al is ‘Een andere stilte’ dus zeker een verdienstelijke roman die zijn lezers gelukkig meer te bieden heeft dan wat spierballengerol van een debutant.

Details Fictie
Originele titel:
The Barrowfields
Auteur: Phillip Lewis
Uitgeverij: Querido
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
436