Philippe Diepvents, 'Bobby Ewing Blues'

Meeslepende debuutroman

Philippe Diepvents is historicus, econoom, vakbondsonderhandelaar, politicoloog en sinds dit jaar ook romanschrijver. Met ‘Bobby Ewing Blues’, een roman over liefde, verlies en de hedendaagse samenleving, heeft Diepvents een indrukwekkend debuut uitgebracht. Daarin volgen we de hersenspinsels, wezenlijke herinneringen maar even goed verzinsels van ‘Boris’, wiens echte naam doorheen het hele boek niet bekend wordt.

Vijf jaar nadat Boris’ grote liefde Alma stierf, nadat ze voor de tweede keer getroffen werd door kanker, wordt hij nog steeds verteerd door het verdriet en gemis. Hij probeert de realiteit te ontvluchten wanneer hij op café de farmaceutische wetenschapster Emily ontmoet. Zij vertelt hem over één van de nieuwste ontwikkelingen: een pil die creativiteit opwekt en waarvan zij een aantal prototypes bezit. Want: ‘Je kan nu toch al allerlei zaken kopen in pilvorm? Euforie, nachtrust, erecties, concentratie, een vlotte stoelgang... Waarom geen verbeelding?’ Boris waagt het erop, steelt de pillen van Emily en terug thuis neemt hij steeds vaker zo’n ‘Mental Muse’-pil. 

Wat volgt, is een boeiende mozaïek van verhalen. Boris’ eigen verleden wordt geschetst, maar via de pillen leert hij ook Emily’s geschiedenis kennen, of dat denkt hij toch... De pillen hebben echter ook onaangename bijwerkingen: Boris verliest steeds meer grip op de werkelijkheid, zeker wanneer hij gevangen raakt in zijn gedachten aan Alma. De allesoverheersende liefde, het voortdurende gemis, maar ook de bittere jaloezie die Boris van binnenuit lijkt op te vreten, wordt door Diepvents op een treffende manier beschreven.

Het verhaal krijgt nog een extra dimensie omdat Diepvents, zeker in de eerste paar hoofdstukken, een aantal keer wisselt van vertelperspectief. Hier en daar wordt het ik-standpunt onderbroken, wat ervoor zorgt dat je als lezer nog eens zo aandachtig bent. Een onoplosbare wirwar wordt het echter nergens, integendeel. Net omdat het vertelperspectief wisselt en omdat Boris zich haast verliest in zijn eigen verleden, dat van Emily en het heden, word je als lezer als het ware meegetrokken in de roman.

De gelukzalige verliefdheid die Boris voor Alma voelt, staat in schril contrast met zijn kritische blik op de hedendaagse samenleving. Die wordt dan ook geregeld onder de loep genomen in de roman en al dan niet rechtstreeks worden bepaalde situaties aangeklaagd. Zo ontvangt Boris per mail een link naar een Youtube-filmpje, waarin erg scherp het leven van freelance consultant Thibault De Rycke wordt afgeschilderd als zielloos.

Enige maatschappijkritiek is deze roman dus niet vreemd en daar stoorden we ons hoegenaamd niet aan. Het maakte van dit boek immers nog meer dan een buitengewoon mooi geschreven verhaal over de liefde en het verlies daarvan. Ook dat maakt ‘Bobby Ewing Blues’ zo’n aangename literatuur. Diepvents kan perfect switchen tussen de ‘alles is rozengeur en maneschijn’-stijl wanneer Boris terugdenkt aan zijn leven met Alma, de lichtjes bittere toon wanneer hij verteerd wordt door de vraag of diezelfde Alma hem wel trouw was en de haast cynische toon waarmee hij actuele situaties aankaart en aanklaagt.

Ben je kortom op zoek naar een goed geschreven roman met een boeiende mengeling aan personages en thema’s en een behoorlijk verrassende ontknoping? Dan is deze ‘Bobby Ewing Blues’ een echte aanrader. Een debuut dat zonder enige twijfel naar meer smaakt.

Details Fictie
Uitgeverij: De Brouwerij
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
239