Phaedra Derhore, 'Doorsnee'

Wanneer het iets meer mag zijn

In het autobiografische ‘Doorsnee’ vertelt Phaedra Derhore hoe ze jarenlang in de ban van haar overgewicht heeft geleefd en wat er voor haar al dan niet is veranderd nadat ze een maagverkleining onderging. Rode draad doorheen de strip is water, waarin ze gewichtloos kan zijn en daarmee al haar zorgen over dat gewicht aan de kant kan laten staan. Maar evengoed dreigt ze soms kopje onder te gaan in datzelfde water of overspoeld te worden door golven van vooroordelen.

In een uitnodigende tekenstijl die vooral bepaald wordt door een opvallend vaal kleurenpalet met rood en groen als duidelijke accenten, geeft Derhore de lezer een erg persoonlijke inkijk in haar leven voor en na de operatie. Daarbij heeft ze niet altijd veel woorden nodig om momenten van schaamte, vernedering, spanning of blijdschap vorm te geven. Het waren vaak juist die scènes die ons het meest troffen.

De regelmatige flashbacks naar – hoofdzakelijk – pijnlijke momenten waarmee ‘Doorsnee’ doorspekt is, zijn subtiel, maar veelzeggend. Ze confronteren de lezer onvermijdelijk met de alomtegenwoordige vooroordelen tegenover dikke mensen én tonen tegelijk hoe hard die, vaak onbedoeld, kunnen aankomen bij de persoon in kwestie. Zonder het natuurlijke verloop van haar verhaal in het gedrang te brengen, komt de auteur zo tot een genuanceerd en gevoelig resultaat.

Het leren aanvaarden van je lichaam is een proces dat (vooral) meisjes of vrouwen zullen herkennen, maar het wordt een pak zwaarder als je lichaam afwijkt van de doorsnee. Derhore beseft uiteindelijk dat ze nooit de magerste van de klas zal worden – de mythe dat een gastric bypass een gemakkelijkheidsoplossing is voor luie mensen met overgewicht wordt mooi ontkracht –, maar haar operatie zorgt langzaamaan wel voor een verandering in de manier waarop ze naar zichzelf kijkt.

De gouden regel die veel auteurs volgen en al tijdens ettelijke schrijfcursussen duchtig neergepend werd – schrijf over datgene wat je kent –, heeft ook Derhore dus niet naast zich neergelegd. Met een lach en een traan weet ze het grijsgedraaide liedje over zelfaanvaarding een originele nieuwe verpakking te geven. ‘Doorsnee’ wordt zo een leuk en veelbelovend debuut waarvoor menig auteur, welja, zou tekenen.

Details Strips
Auteur: Phaedra Derhore
Uitgeverij: Oogachtend
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
160