Marjane Satrapi, Persepolis

De Iraanse bevrijding van Satrapi

'Persepolis', het prachtig getekende levensverhaal van de 36-jarige Iraanse schrijfster/tekenares Marjane Satrapi, verdient een ereplaats in de grote etalage van de negende kunst. Zowel op esthetisch als maatschappijkritisch vlak is dit boek een topper: het vertelt het wrangzoete verhaal van de troebele jeugdjaren van het rebellerende Iraanse meisje dat Satrapi zelf was, in een tekenstijl van een ongeziene verhalende én poëtische kracht. Die tilt 'Persepolis' uit tot een schatkamer van ontroering, grote vragen en verwarrende onschuld.

'Persepolis' verscheen oorspronkelijk in vier aparte delen. De afzonderlijke werken belichtten elk een deel van Satrapi’s jonge leven. Uitgeverij Atlas bundelde ze tot vreugde van velen in één band. Aaneengeschakeld vormen de delen een boeiende en verhelderende levensgeschiedenis, waardoor duidelijk een rode draad loopt: de verwarring van de denkende en voelende mens (hier dus Satrapi zelf) - politiek gezien een erg on-Iraans individu. De petit histoire dient in 'Persepolis' de grote geschiedenis. Het boek geeft Satrapi’s kleinste herinneringen aan haar jeugd in Iran weer, maar toont tussendoor ook een vlijmscherp beeld van het heersende maatschappelijke en politieke klimaat in het Iran vanaf de vroege jaren ’70, en wat de rol van de gewone burger en de moderne familie daarin was. Elke episode brengt nieuwe inzichten: de sfeer verandert gaandeweg, van Satrapi’s jongste jaren in Iran ten tijde van het afzetten van de sjah na de Islamitische revolutie, de komst van Ayatollah Khomeiny en de latere oorlog met Irak, over het dagelijkse leven in Teheran onder conservatief bewind en het afgeven van de vrijheden, tot Satrapi’s studietijd in Oostenrijk, de innerlijke verscheurdheid bij de terugkeer naar haar thuisland en de ontmoeting met haar echtgenoot.

Het mooie en moedige is dat Satrapi zichzelf en haar land in 'Persepolis' behoorlijk bloot durft te geven. Daardoor is 'Persepolis' een uniek tijds- en egodocument, dat het zelfs tot in bepaalde geschiedenisklassen heeft geschopt. Terecht natuurlijk, want waar vind je het grote geheel zo ragfijn uitgelegd aan de hand van kleine menselijke lotgevallen? In zwart-witte eenvoud gehuld winnen die nog aan kracht en expressie. Voeg daar nog aan toe dat Satrapi ook het humoristische kantje van de (mentale) bezetting niet verwaarloost (integendeel!) en 'Persepolis' is meteen de meest toegankelijke geschiedenisles over het Iran van de vorige eeuw die in onze Westerse wereld voorhanden is. Een standaardwerk.

Details Strips
Auteur: Marjane Satrapi
Copyright afbeeldingen: Atlas
Uitgever: Atlas
Jaar:
2005
Aantal pagina's:
346