Paul Auster, 'Levenswerk'

Lang(zaam) genieten

'Verzamelde non-fictie' prijkt er op de kaft van 'Levenswerk', de nieuwe uitgave van Paul Auster. Dat klinkt behoorlijk zwaar, zeker als je weet dat de turf 684 pagina’s telt. Het tegendeel is echter waar: deze selectie van essays, voorwoorden, quotes, waargebeurde verhalen en memoires – waarvan een groot deel voor het eerst in het Nederlands – leest als pure ontspanning.

De thema’s in 'Levenswerk' zijn talrijk: Auster vertelt over zijn jeugd, zijn eigen schrijverschap en andere schrijvers, zijn inspiratie, poëzie, zijn typemachine, de mensen in zijn leven en 'zijn' stad New York. Daarbij schuwt hij de openheid niet.

‘Rond mijn dertigste heb ik een periode van jaren doorgemaakt waarin alles wat ik aanvatte een mislukking werd. Mijn huwelijk liep op een scheiding uit, mijn werk als schrijver liep spaak en ik had overweldigende geldzorgen’, zo begint ‘Van de hand in de tand, een kroniek van vroeg falen’. Ook regelmatig relaas van persoonlijke trauma’s geven een inkijk in zijn leven: ‘Nog geen uur nadat zij (zijn dochter, red.) onder het World Trade Center door reed, stortten de Twin Towers in’, schrijft hij in ‘Zomaar wat aantekeningen, 11 september 2001’.

Natuurlijk – Auster zou Auster niet zijn – zijn de teksten ook doorspekt met quotes waar je gewoon even moét bij stilstaan (‘De wereld is mijn hoofd. Mijn lichaam is in de wereld’) en verwonder je je regelmatig over vreemde inzichten, die uiteindelijk toch zo vreemd niet blijken (‘Voetbal is een surrogaat voor oorlog’).

Veel ruimte voor discussie laat hij overigens niet: ‘Ik ben hier vandaag niet om de voors en tegens van de doodstraf te bespreken (ik ben er hartgrondig tegen)’. Het is nu eenmaal zo: de pen van Paul Auster heeft altijd gelijk.

'Levenswerk' is wel degelijk een levenswerk. Dit boek biedt een compleet beeld van de schrijver en zijn wereld en doet dat bovendien in de mooiste proza. Dat maakt van 'Levenswerk' geen boek om in één ruk te verslinden, wel om telkens kleine beetjes in te lezen. Nu en dan een hoofdstuk. Dit is een boek voor op de salontafel, om lang en langzaam van te genieten. 

Details Non-fictie
Auteur: Paul Auster
Vertaler: Annelies Eulen, Mea Flothuis, Ton Heuvelmans, Johannes Jonkers, René Kurpershoek
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
684