Patrick Modiano, 'Het gras van de nacht'

'Toch heb ik niet gedroomd. Op straat betrap ik me er soms op dat ik die zin hardop uitspreek, alsof ik de stem van iemand anders hoor. Een toonloze stem.'

Vanaf de eerste zinnen van 'Het gras van de nacht' weet je al wat je aan de Parijse schrijver Jean hebt. Want toonloos uitspreken dat je iets niet gedroomd hebt, is zowat hetzelfde als bekennen dat je met serieuze twijfels zit. Zeker als iets verderop de mededeling volgt dat de mensen die het zouden kunnen weten, het allicht allemaal al vergeten zijn.

Patrick Modiano wekt in 'Het gras van de nacht' Parijs op een wel erg bijzondere manier tot leven. Niet als een bruisende metropool, wel als het strijdtoneel van heden en verleden. Als Jean op een zondagnamiddag door het achterland van de Montparnasse wandelt, glijdt hij onverhoeds weg in een bres in de tijd, terug in het Parijs van 1966.

Jean was in '66 nog maar net kind af als hij door de lichtstad dwaalde met Dannie. Dat Jean in die dagen verliefd op haar was, zou je onder meer kunnen opmaken aan de vele wandelingen met haar langs figuren die hem eigenlijk niet bevallen. Maar wie is Dannie eigenlijk? Veel komt de lezer over haar niet te weten. En Jean zelf stelt zich zelfs de vraag of zij wel Dannie heet.

Modiano maakt meesterlijk duidelijk dat de passie van de jonge dagen het ondanks de bres in de tijd geen halve eeuw kan volhouden. Het bruuske heden blikkert letterlijk doorheen het Parijs van 1966. Wat rest is melancholie. Ziedaar de tragiek van de verstreken tijd in een boekje van nog geen 170 pagina's.

O ja, bijna vergaten we te vermelden dat Dannie betrokken was bij een moord waarover de politie Jean aan de tand voelde. Ondanks die misdaad is er in 'Het gras van de nacht' nauwelijks sprake van een spanningsboog. Maar dat is helemaal niet erg. Modiano presenteert in een ingetogen clash tussen heden en verleden een melancholisch verhaal. Soms is sfeer en stijl ruim voldoende voor een verhaal. Een moord onder de mat schuiven vormt dan geen enkel probleem.

Details Fictie
Originele titel:
L'herbe des nuits
Auteur: Patrick Modiano
Vertaler: Maarten Elzinga
Uitgeverij: Querido
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
166