Pascal Rabaté, De feestwinkel

Voor en over echte mensen

Je kan de eventuele kritieken al horen: 'in deze strip gebeurt er niets!', 'dit is absoluut niet spannend', 'saai' en meer van dat. Onzin natuurlijk. Kritiek door en voor hen die dwalen.

Toegegeven, 'De feestwinkel' is niet voor iedereen weggelegd. Deze nieuwste strip van de Franse grootmeester Rabaté bewandelt de weg van de subtiliteit. Van het understatement, het gevoelige detail en een rotsvast geloof in de kracht van het dagelijkse leven. Zij die vinden dat een goed verhaal minstens één moord, een overdreven emotie of een fascinerende autobiografische onthulling bevat, zijn er hier aan voor de moeite.

De strip laat je kennismaken met Patrick, uitbater van de zogenaamde 'Feestwinkel'. De place-to-be als je een plastieken drol wil kopen, een veel te grote valse snor of gewoon een schattig prinsessenkostuumpje. Een winkel vol spulletjes die het leven aangenamer maken. Of dat zou je toch denken. Hamed, kruidenier en Patricks vriend, merkt terecht op: ' 'n vent die fopartikelen verkoopt en chagrijnig kijkt, dat klopt niet. Dat is tegennatuurlijk.' En inderdaad, Patrick is niet van de vrolijkste. Sinds zijn vrouw vertrok, is hij een zwartkijker eersteklas geworden. Alles valt hem zwaar, de zin van het bestaan lijkt verloren. Tot op een mooie dag Circus Nuage - met de bevallige acrobate Clarisse - in zijn dorpje halt houdt.

Deze strip is eigenlijk een liefdesverhaal: over hoe een eenzame man nieuwe moed vindt in een alleraardigst meisje. Wat het anders maakt als de doorsnee romantische komedie, is de manier waarop het verteld wordt. Rabaté tekent geen plakkerige van het cliché doordrongen prentjes waarbij vuurwerk de eerste kus begeleidt. Hij vertelt zijn love story in scènes die tegelijk herkenbaar en alledaags als origineel en aangrijpend zijn. Rabaté bezit het talent om in gewone en doorsnee gebeurtenissen iets extra te leggen: een betekenis die je er nooit achter zou zoeken. Daardoor lijkt dit verhaal op het eerste zicht nogal gewoontjes en weinig spectaculair maar achter dat gewone blijkt een fascinerende kracht schuil te gaan.

Zo ook in de tekeningen. Wie Rabaté nog kent van zijn magnum opus Ibicus, zal hier verwonderd opkijken. Geen mooi uitgewerkte schilderwerkjes, maar op het eerste zicht snelle en vlakke schetsen. Schetsen echter die op een wonderlijke manier de echte wereld benaderen. De mensen zijn lelijk en mooi tegelijk, ze bewegen alsof ze echt zijn. Een levensechtheid gecombineerd met een subtiel maar zeker stilisme. Lees de pagina's waarin Patrick en Clarisse voor de eerste keer op restaurant gaan en je begrijpt hoe Rabaté met ogenschijnlijk eenvoudige beelden zowel emotie, sfeer als realisme in een scène kan leggen.

'De feestwinkel' is een moeilijke strip om te omschrijven. Maar zeker is dat we er weg van zijn. Een strip voor al wie graag naar mensen kijkt. Voor hen die niet geloven in Jennifer Aniston en Hugh Grant maar wel in de tragiek en schoonheid van een echt lief.

Details Strips
Auteur: Pascal Rabaté
Copyright afbeeldingen: www.pinceel.be
Uitgever: Oog & Blik / De Bezige Bij
Jaar:
2010
Aantal pagina's:
101