Pascal Jousselin, ‘Onklopbaar 1: Gerechtigheid en verse groente'

Onklopbaar = onklopbaar!

Als we een award mogen uitreiken voor de meest originele gagstrip, krijgt Pascal Jousselins ‘Onklopbaar’ die vast en zeker. Deze stripreeks die al jaren meedraait in het Franstalige tijdschrift Spirou en sinds kort ook in Eppo draait om een superstripheld. Welja, striphelden zijn er met hopen, maar de manier waarop hij zijn reddingen doet is uniek en sterk bedacht. Zo zweeft Onklopbaar van het ene kadertje naar het andere en reist hij zo van het heden naar de toekomst en vice versa, waardoor hij zijn vijanden steeds een stapje voor is. Als lezer moet je wel er wel tegen kunnen om van hot naar her te springen. Een voorproefje vind je op de achterkant van de cover, waar Onklopbaar vanuit kadertje 3 een strijkijzer op de kont van de schurk legt in kadertje 4.

De opdrachten van onze verklede puber variëren sterk: het ene moment moet hij een brood voor zijn oma gaan halen of een katje uit de boom redden en het andere moment verslaat hij een superschurk die de stad terroriseert. Af en toe krijgt hij ook hulp van Two-D Boy, die in de verte iets kan oppikken en dat dan naar de voorgrond kan brengen. Hij pikt vlakbij een kuikentje op, zet het verder weg maar beseft niet dat het kuiken daar door de verhoudingen reusachtig wordt.

Wat betreft de tekeningen kunnen we stellen dat Pascal Jousselins stijl een ruim publiek aanspreekt, maar vooral het scenario doet het voor ons. Naast originaliteit en een sterk bedacht plot bevatten de meeste verhalen ook een gezonde dosis goede humor en laat dat net een succesrecept zijn voor lezers van 7 tot 77 jaar (of nog ouder). Ergens vinden we het wel jammer dat er naast de hardcover (die trouwens erg knap is) geen softcover is. Een softcoverversie zou, mede door de lagere prijs, misschien nog meer potentiële lezers over de streep trekken. Maar geloof ons: Onklopbaar is onklopbaar!

 

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Pascal Jousselin
Uitgeverij: Dupuis, Ballon Media
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
48