Paco Roca & Seguridad Social, 'Het kruispunt'

Docu in stripvorm

Soulfood Comics is bezig met een zeer fijne run van uitgaven. Het geweldige 'Totem' en schitterende 'Kinderland' zijn maar een paar voorbeelden. Toen wij het aanbod kregen om onze tanden in 'Het hruispunt' te zetten, dachten wij dus niet lang na en sprongen blind in het diepe. Vooropgesteld zijn wij enorm fan van samenwerkingsverbanden tussen creatievelingen. Het is vaak de combinatie van verschillende talenten die samenkomen, die tot hele mooie dingen kan leiden. Laat dat nou net zijn waar 'Het kruispunt' over gaat: een uniek en verrassend samenwerkingsverband, die tussen een striptekenaar en een muzikant.

'Het kruispunt' vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van Paco de striptekenaar. Hij ontmoet José Manuel Casañ, muzikant en bandleider van Seguridad Social, wanneer deze te gast is in de radioshow waar hij aan meewerkt. Tijdens het daaropvolgende etentje besluiten de mannen dat ze samen willen werken: het wordt een graphic novel met bijbehorende soundtrack. Het passieproject moet gaan over dat wat hen beiden inspireert: de geschiedenis van de muziek.

Echter loopt Paco al gauw tegen een probleem aan: José creëert sneller nieuwe muziek dan Paco aan de strip kan werken. Sterker nog, Paco – die aan meerdere projecten tegelijk werkt – raakt geïntimideerd door Josés creatieve output en begint steeds meer te twijfelen over het project. Wat volgt is een serie gesprekken waarin beide mannen hun proces aan elkaar uitleggen en met elkaar vergelijken.

Deze gesprekken vormen de rode draad in het boek en het begrip dat beide mannen krijgen voor elkaars werkwijze, zorgt ervoor dat het project groter wordt dan alleen de geschiedenis van de muziek. Ook de geschiedenis van de strip – vanuit Spaans oogpunt – en de geschiedenis van beide mannen komt aan bod.

Roca is een begenadigd verhalenverteller. Zijn stijl doet ons veel denken aan Scott McCloud, hij legt zijn gedachtegang uit met bijgaande illustraties die abstraheren en versimpelen. Dit is een methode die hij zo goed beheerst dat hij complexe onderwerpen vrij duidelijk vorm weet te geven. Daarnaast beheerst hij het spel van de lezer nét genoeg geven om steeds weer de pagina om te slaan tot in de puntjes.

Hij is een multitalent en dan hebben wij het niet over het feit dat hij ook het scenario schreef. Het is namelijk met zijn tekeningen dat Roca ons echt overtuigde van zijn kunde, 'Het kruispunt' telt maar liefst 13 (!) verschillende teken-/stripstijlen. Hij gebruikt het switchen van stijl om de periode van de muziek (en daarbij de bijbehorende strip) te duiden. Een keuze die niet alleen goed uitpakt, maar vanuit artistiek oogpunt ook enorm indrukwekkend is.

De man legt in de bijlage achter in het boek ook nog eens netjes uit welke stijlen hij heeft gebruikt en wie hij probeerde te imiteren, om ook nog eens fijntjes uit te drukken dat het slechts een mindere kopie is van het origineel. Wij zijn het daar niet mee eens, wij waren er in het begin namelijk van overtuigd dat meerdere tekenaars aan het boek hadden meegewerkt. Hulde!

'Het kruispunt' is een fijne verrassing. Wie de kaft ziet en de samenvatting in deze recensie leest, zal niet meteen geneigd zijn om enthousiast raken, maar dat zou echt een vergissing zijn. Het is een heel goede strip en een heerlijke leeservaring. Het leest als ware het één van de betere Netflix-documentaires én het is een strip waar je achteraf toch nog even over nadenkt. Voor de geïnteresseerden: de bijbehorende soundtrack is via de betere muziekstreaming-service te beluisteren.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Paco Roca
Soundtrack: Seguridad Social
Uitgeverij: Soul food comics
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
168