Olivier Visonneau & Jesús Alonso, ‘De Daltons 1: De eerste dode + 2: De laatste dag’

Schitterende verstripping

Wie ‘Daltons’ zegt, denkt vrijwel meteen aan lonesome cowboy Lucky Luke, waar de vier domme broertjes Joe, Jack, William en Averell het regelmatig te bont maken. Voordat deze Daltons het leven in werden geroepen, speelden er eenmalig andere Daltons mee in het Lucky Luke-verhaal, namelijk (min of meer) de échte. Olivier Visonneau en Jesús Alonso blazen het echte verhaal van de Daltons nieuw leven in met een semi-realistisch getekend tweeluik.  

We zitten eind 19de eeuw, waar grote banken en de spoorwegen aan macht winnen in de VS, en laat banken en treinen nu het ideale doelwit zijn van schurken. Marshall Frank Dalton werd vermoord door alcoholhandelaren, waarop Bob en Emmett de sheriffster zelf opspelden en de orde handhaven op Indiaans grondgebied. Even later komen ze terecht in Silver City, waar de twee broers zich aansluiten bij de bende van Charlie ‘Blackface’ Bryant. In de loop van album 2 voegt ook Grattan Dalton zich bij de groep en overvallen ze banken en treinen om meer geld te verdienen dan ze ooit op een legale manier zouden kunnen krijgen, met als slot natuurlijk de schietpartij in Coffeyville. 

Deel één verscheen al enkele jaren geleden bij Gorilla (een imprint van Strip2000), maar na het faillissement pikte uitgeverij Silvester de reeks op. En daar zijn we blij om, wat een fantastisch tweeluik. Vanaf de eerste pagina’s worden we meegesleept in het Dalton-verhaal, waar liefde en goede intenties soms moeten plaatsmaken voor koelbloedige overvallen en dat allemaal in een tekenstijl die soms ietwat schetsmatig overkomt, maar tegelijk toch gedetailleerd genoeg is om van te smullen. Kortom: het auteursduo schoot raak!  

Details Strips
tekenaar: Jesús Alonso
scenario: Olivier Visonneau
uitgeverij: Silvester