Olivier G. Boiscommun & Sylvain Runberg, 'Het Rijk 2- De tempelmeester'

Beestig

We kennen allemaal wel dierenverhalen, al dan niet gedisneyficeerd. Ook in de stripwereld krijgen we er geregeld mee te maken. Denk maar aan 'Blacksad', 'De Vleugels van de Aap' … en nu ook 'Het Rijk'. In album één kwamen we al te weten dat het verhaal zich afspeelt in de verre toekomst, wanneer er geen mens meer te bespeuren is. De dieren zijn groter, lopen rechtop en ze spreken. Ook hier krijgen de dieren menselijke eigenschappen die perfect bij het dier aansluiten. Beren zijn beresterk en varkens zijn echte zwijnen.

Isaac, Olivia en Pantacrius begeleiden een familie met offergaven naar het heiligdom van de Cathardische monniken. Het is een oude, nucelaire site waar veiligheid kan gekocht worden. Ze krijgen via een list toegang tot de tolbrug. Ze bereiken de plaats, maar alle offergaven zijn verloren gegaan. Pantacrius probeert alsnog aan slaven te geraken, waarop Sertor een bres in de tempelverdediging slaat en de mensengoden hun apocalyps starten. 

Scenarist Sylvain Runberg maakt van dit tweeluik een vlot lezend verhaal. Geen tierlantijntjes, geen nevenverhalen, gewoon to the point. Olivier Boiscommun doet er dan weer het zijne mee met pasteltinten en knap grafisch tekenwerk. Die tinten verzachten de ellende en zijn dus misschien net iets té braaf om het verhaal te situeren in een postapocalyptisch tijdperk. 

Als de kleuren er ‘boenk op’ zouden zitten, konden we spreken van een waanzinnige reeks. Nu spreken we nog steeds van een sterk tweeluik, maar het verhaal zindert net niet genoeg na om zich volledig naast 'Blacksad' te plaatsen. Toch krijgt 'Het Rijk' een oververdiend plekje in onze stripkast, bij de andere dierenverhalen.

Details Strips
tekeningen: Olivier Boiscommun
Scenario: Sylvain Runberg
Uitgeverij: Le Lombard