Marjane Satrapi, De muzikant

De troost van de lachwekkende tristesse

“De muzikant” is van de hand van Marjane Satrapi, de tekenares van de veelvuldig geroemde autobiografische Persepolis-cyclus, over haar jeugdjaren in Iran. Voor kenners zegt dat genoeg - een nieuwe Satrapi is een blinde koop eens je haar kent -, voor anderen een open kans om met deze strip kennis te maken en zichzelf binnen te loodsen in zowat het interessantste universum dat je in de wereld van het getekende verhaal kan aantreffen.

Satrapi beschrijft in “De muzikant” niet haar eigen leven, maar dat van de Iranese muzikant Nasser Ali. Nadat zijn favoriete tar (een traditioneel Iranees muziekinstrument) in tweeën gebroken wordt door zijn vrouw, breekt er ook iets binnenin de depressief aangelegde muzikant. Spelen op zijn tar verschafte hem de troost voor een verloren huwelijk en een mislukt leven. Wanneer na ampele pogingen blijkt dat geen enkel ander instrument hem nog voldoening kan schenken,neemt de muzikant het besluit te willen sterven. Hij gaat gewoon in zijn bed op de dood liggen wachten en overpeinst daar in acht absurde dagen zijn leven. Vanaf dat moment zet Marjane Satrapi op een fenomenaal ontroerende, geestige en originele manier Nasser Ali’s laatste dagen neer: een terugblik vol pijnlijke herinneringen op het leven, maar wel doorspekt met de nodige grimmige humor en vreemde hersenkronkels. Er is iets zeer lachwekkend aan Satrapi’s poëzie van de tristesse, zoals ze die meesterlijk in het personage Nasser Ali weet te leggen. En ook nu weer treffen die mooie tekeningen zo makkelijk raak (deze keer met eerder dromerige toetsen) en verweven ze zich tot een inventief verhaal over denken, voelen en ondergaan, waar je je slechts met verwondering in kan verliezen.

“De muzikant” is als een zijtak van de levensboom die “Persepolis” voor Satrapi moet zijn: eenmaal de backbone gelegd van haar grote Iraanse verhaal, wachten nu duizenden verhalen die, wat meer van politiek en maatschappijkritiek ontdaan, de neerslag zijn van het leven en lijden van het al even getroubleerde en fascinerende individu. Zo is “De muzikant” een prachtig begin van een nieuwe weg. Het is heerlijk om zo te kunnen gelóven in een personage. En dan hebben we het niet enkel over de muzikant Nasser Ali, maar evenzeer over zijn schepster Marjane Satrapi.

Details Strips
Auteur: Marjane Satrapi
Uitgever: Atlas
Jaar:
2005