Mikaël, ‘Giant’

Tussen slepend en meeslepend

Je zal hem ongetwijfeld ooit al ergens gezien hebben als poster in een studentenkot of als cover van een boek. De iconische foto, genomen in het New York van de jaren dertig, waarop een rij arbeiders doodleuk op een stalen balk zit te eten, tientallen meters boven de begane grond en zonder ook maar enige vorm van beveiliging. Dat beeld vormde de rechtstreekse aanleiding voor ‘Giant’, een gebundeld tweeluik van de Canadese stripauteur Mikaël.

De man die ons het uiterst donkere, maar nooit minder dan uitstekende ‘Promise’ schonk, gooit het deze keer over een heel andere boeg. Weg horror en bovenaardse krachten, enter historische sfeerschepping en liefdesperikelen. De reus uit de titel verwijst naar het zwijgzame hoofdpersonage, een ingeweken Ier die op een van de vele bouwwerven in New York werkt. We hebben het hier over de periode waarin de eerste wolkenkrabbers worden opgetrokken, en daar sleutelt onze man aan mee.

Maar onze reus verbergt ook iets. Hij stuurt geld op naar het moederland, en via een heen en weer geschakel tussen New York en het Ierse platteland, kom je al gauw te weten voor wie het geld bestemd is: het gezin dat achterbleef. Romantisch en sentimenteel: die termen komen al gauw bovendrijven als je voorgaande hoort, maar daar geeft Mikaël een verduiveld straffe twist aan.

Die twist - wanneer het gezin eindelijk hun grote kostganger kan vervoegen - komt er echter rijkelijk laat. Deel één van deze bundeling belandt daardoor een beetje in gegoochel met historische weetjes, niets er toe doende nevenpersonages en verhaallijnen die nergens naartoe gaan. In deel twee zit veel meer vaart en vlees aan het been, met een verrassende finale als ultieme surplus.

Nog een surplus: de knappe, sepia kleurschakeringen van de Canadees, en een tekenstijl die doet denken aan zijn Franse collega Cyril Bonin. De New Yorkse skyline komt overigens uitstekend tot zijn recht in de lange, verticale stroken die Mikaël vaak ma non troppo hanteert. Slotsom: ‘Giant’ is voor een deel wat saai en slepend, en voor een ander deel uitstekend én meeslepend. Wel nog altijd veel belovend, deze Mikaël.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Mikaël
Uitgeverij: Dargaud
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
120