Michel Kœniguer, 'Misty Mission 1: Op aarde als in de hemel & 2: In de hel als in de hemel'

Meer dan oorlog

Luchtvaartstrips, heerlijk! Hoewel de vliegtuigen en gevechtscènes niet overheersen, staat 'Misty Mission' zeker op zijn plaats binnen het genre, maar gaat gelukkig ook verder dan de oorlog zelf, dankzij tekenaar en scenarist Michel Kœniguer. Het is noch de Eerste, noch de Tweede Wereldoorlog die het strijdtoneel vormt, maar wel de Vietnamoorlog. De titels doen ons een beetje denken aan een gebedje, iets wat ze daar ongetwijfeld ook deden tijdens een riskante missie.

Alles draait om de twee jeugdvrienden Nicholas Beaulieu en Joshuah Lacour. Samen leven ze in de county Danville, Alabama. Nicholas is van hoge komaf – zijn vader heeft een looierij, terwijl Joshuah uit een arbeidersgezin komt. Hoewel zij het wel goed met elkaar kunnen vinden, vlot het iets minder tussen hun vaders. Joshua’s pa werkte in de looierijen van Beaulieu en als gevolg van de schadelijke stoffen heeft hij er verbrande longen van gekregen. Hierdoor sleepte hij de vader van Nicholas voor de rechter.

Bon, terug naar de boezemvrienden. Nicholas gaat met tegenzin trouwen met zijn zwangere vriendin, vlak voor zijn vertrek als piloot naar Phu Cat in Vietnam. Joshua is zijn getuige, maar zijn avond verloopt iets minder vlekkeloos. Hij wordt opgepakt wegens dronken rijden. Als uitweg wil hij ook naar Vietnam en zo komt hij terecht in de 1st Cavalry Division in Camp Radcliff bij An Khê. Beiden laten veel achter. Nick laat zijn zwangere vrouw thuis, terwijl Joshua zijn vriendin en zijn zieke vader achterlaat. In Vietnam beleven ze een zware tijd, maar ook op het thuisfront stapelen de problemen zich op, met de gevolgen van dien.

Michel Kœniguer toont in 'Misty Mission' aan dat piloten ook maar mensen zijn die hun job zo goed mogelijk willen doen om ooit terug te kunnen keren naar het thuisfront om er hun leven te hervatten. Hun situatie en levensweg staat op de voorgrond en niet zozeer de vliegtuigen of de oorlog. Daardoor kan ook de gewone lezer genieten van dit meeslepend verhaal over de Vietnamoorlog en dit toont dat de vliegtuigen in een goede luchtvaartstrip niet altijd van de grond moeten.

Op de tekeningen valt ook niet veel aan te merken, want de vliegtuigen en de panorama’s zien er prachtig uit. Als we dan toch moeten muggenziften, mochten de gezichten en de tekeningen van de personages iets gedetailleerder. Springt deze strip er nu echt tussenuit in de stripwinkel? Niet zozeer, maar het is wel een verhaal dat we graag lazen en blijft hangen. Voor herlezing vatbaar!

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Michel Kœniguer
uitgeverij: Silvester
Jaar:
2018