Michel Blanc-Dumont & Laurence Harlé, 'Jonathan Cartland 1: De indianenvriend'

Erg knappe uitgave

Sherpa staat garant voor knappe en verzorgde uitgaves, dat staat als een paal boven water. Bij de twee albums van Jonathan Cartland is dat niet anders. In een grote zwart-wituitgave doet de uitgeverij deze reeks alle eer aan, puurder dan ooit. In dit album vinden we, naast het verhaal, ook nog een beknopt dossier met leuke weetjes. Zo komen we te weten dat tekenaar Michel Blanc-Dumont verzot is op paarden en dat scenariste Laurence Harlé veel voelt voor indianen. Dat uit zich ook in de verhalen en zeker in ‘de Indianenvriend’.

Jonathan gaat op zoek naar de Crows na een onterechte ophanging van Two Guns, een Oglala-indiaan. Onderweg komt hij twee andere Oglala’s tegen en zo gaan ze op jacht naar de échte schuldige. Tegelijk wil de kapitein van Fort Hope de indianen uitdagen om op die manier hun territorium af te pakken. Hij levert hen vervallen alcohol en wil hen zo tegen elkaar opzetten. Na een lange, gewelddadige zoektocht vindt Jonathan ook zijn toekomstige vrouw bij de Oglala-stam, Kleine Sneeuw.

Hoewel Jonathan Cartland een westernreeks is, vermijdt het auteursduo heel wat clichés, zoals dat de indianen de slechteriken zijn en dat je alles kan oplossen met een goed, old fashion duel. In dit verhaal zie je wel dat Blanc-Dumont op dat moment nog niet lang bezig was in de stripwereld. Enkele tekeningen waren in het begin minder gedetailleerd en we misten soms wat schwung. Tegelijk zagen we ook een evolutie in de tekeningen doorheen het verhaal en zo komt het potentieel naar boven van de man die later ook de Jonge jaren van Blueberry tekende. Uitgaves als deze zouden er meer moeten komen. Soms verknalt de inkleuring een album. Bij een western mag het weleens zwart-wit zijn, rauwer kan haast niet.

Details Strips
tekeningen: Michel Blanc-Dumont
Scenario: Laurence Harlé
Uitgeverij: Sherpa
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
64