Mezzo & Pirus 'De vliegenkoning 3: Volgende glimlach'

lezen!

Nog nooit zijn we zo ver afgedaald. Nog nooit, niet door een boek, strip of film, hebben we ons zo ongemakkelijk gevoeld. We keken in de afgrond en de afgrond spuugde ons in het gezicht. De krekels onder onze huid begonnen akelig te kermen.

Het moeten de drugs zijn.

De grote pil op de cover van deze strip: 'De vliegenkoning 3'. Het slotakkoord van wat vooraf ging. Het verhaal van enkele mensen: van Eric, Sal, Ringo, Karine, David, Marie, moeders, vaders, zussen. Ze wonen allemaal in dezelfde suburbane samenleving. Waar dat exact is, is ons niet geheel duidelijk, maar dat doet er ook niet toe. De wanhoop die het leven met zich meedraagt, is universeel. Elke huiskamer, elke poster in elke tienerkamer schreeuwt hetzelfde. Wanhoop.

Drugs nemen dus. Eric, de tiener die hier zo'n beetje centraal staat, is gepromoveerd. Nu neemt hij het niet alleen, hij dealt het ook. De drugs overspoelen de mensen. Hun gedachten en emoties gaan de foute kant op. Strelen de nacht, flirten met de dood – soms letterlijk.

De drugs overspoelen de strip. Het eerste hoofdstuk is één lange hallucinante nachtmerrie. Realiteit en psychose lopen dooreen, en op dat elan gaat het door. Elk hoofdstuk zet een ander personage centraal. Telkens weer kruip je in het hoofd van een ander hoofdfiguur. Geen van hen is gelukkig. Ontrouw, seks, moord, akelige bowlingkegels, wouden met dunnen bomen, gure nachten. Een soap in pek gedrenkt.

De trip en de voortdurende voice-over die je klemvast in haar houdgreep houdt. Die je dwingt te denken als hen... Intens geschreven, even hard als reëel.

De tekeningen als hypnotiserende slinger. Zwart met kleur. Realisme in het scherpe maanlicht. Gewone mensen die het gras af doen zijn even banaal, akelig en wonderlijk als zij die de romantiek inruilden voor seks op een motorkap. Het zijn er veel, die tekeningen, en ze zitten boordevol details. Waardoor de strip niet snel leest. Dit is een ervaring waarvoor je je moet engageren. Je moet mee willen. Je overgeven aan de pil. Kies de rode en er is geen weg terug.

De inhoud? Meer details over de tekeningen? Nope, dat geven we je niet. 'De vliegenkoning' – de hele reeks – is een ervaring extra-ordinaire... Begin bij het begin. Doe als ons, en geef je over. Een andere manier om de vliegenkoning te eren, bestaat niet.

Details Strips
Auteur: Mezzo
Auteur: Pirus
Uitgeverij: Sherpa
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
64