Julia Kelly, Met mijn luie oog

Veelbelovend Iers debuut

‘Met mijn luie oog' is de debuutroman van de Ierse schrijfster Julia Kelly. In onze contreien doet haar naam misschien niet direct een belletje rinkelen, aan de andere kant van het water daarentegen heeft ze al enige bekendheid verworven. Haar debuut kaapte in Ierland vorig jaar namelijk de Irish Book Award voor 'Best newcomer' weg en zorgde ook voor een heuse stormloop in de boekenwinkels.

Haar boek vertelt het verhaal van een opgroeiend meisje in het Ierland van de jaren tachtig. Zoals de titel aangeeft, heeft het hoofdpersonage Lucy een lui oog. Niet alleen haar oog is lui te noemen, ook van karakter is Lucy lui aangelegd. Ze wil veel bereiken in haar leven, maar heeft dikwijls de moed of gewoonweg de zin niet om aan de slag te gaan.

Lucy is in het gezin waarin ze opgroeit een buitenbeentje te noemen. Haar broers en zussen zijn slim en passen in het plaatje dat haar vader, een bekend wetenschapper, in gedachten heeft. Niet alleen qua uiterlijk valt Lucy daarbuiten, maar ook qua doelen in het leven bewandelt zij niet de weg die haar vader voor haar heeft uitgestippeld.

‘Met mijn luie oog' is eigenlijk het verhaal van een doorsnee meisje dat de verschillende fases van de puberteit meemaakt, van haar eerste menstruatie tot aan haar eerste vriendje, en die stilaan haar weg zoekt in het leven. Naast de verschillende fasen van de puberteit staat ook de vaak moeilijke verhouding tussen jongeren en hun ouders centraal. Dit uit zich in het specifieke verhaal van Lucy, die duidelijk hunkert naar liefde en erkenning, voornamelijk van haar vader.

Op zich is het thema - een puberend meisje dat enigszins overhoop ligt met zichzelf en haar ouders - niet bijzonder origineel. Het is dankzij de schrijfstijl van de Ierse Kelly, specifiek door de nogal vaak humoristische beschrijvingen die soms enorm tot in detail worden verteld, dat het boek leest als een trein. Het is dus niet zozeer de inhoud van het boek dat bijblijft, maar voornamelijk Julia Kelly's schrijfstijl. Ze slaagt er op wonderbaarlijke manier in om in de allerkleinste details grote waarheden te verkondigen. We kunnen het alleen maar eens zijn met de Ierse schrijver John Banville toen hij zei dat Julia Kelly ‘de meest frisse stem in Ierse fictie is sinds de beginromans van Edna O'Brien.' Een dame waarvan we in de toekomst beslist nog meer verbazingwekkend werk gaan zien. You go girl!

Details Fictie
Originele titel:
With my lazy eye
Auteur: Julia kelly
Vertaler: Boukje Verheij
Copyright afbeeldingen: Uitgevery Cargo
Uitgever: Uitgeverij Cargo
Jaar:
2008
Aantal pagina's:
235