Merlijn Schoonenboom, 'Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar zij daar zelf van schrikken)'

De come-back van Duitsland geanalyseerd

'Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar zij daar zelf van schrikken)' is een titel die aanspreekt. Het is inderdaad verbazingwekkend hoe Duitsland sinds de economische crisis als een sterk en stabiel land naar voren is getreden. Hoe komt het dat Duitsland zo mooi overeind is gekrabbeld na de trauma's uit de vorige eeuw? Het is een van de vele vragen waarop Nederlander Merlijn Schoonenboom een antwoord probeert te formuleren.

Schoonenboom is een journalist die onder andere voor zijn werk naar Berlijn verkast is. Met een scherpe pen analyseert hij het moderne Duitsland. Anno 2013 hoort Duitsland er immers weer helemaal bij. Het is een hip en slim land geworden. Terwijl de Nederlanders de Duitsers vroeger nogal meewarig bekeken, is er nu een soort bewondering voor het land van Goethe gegroeid. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de economische positie van Duitsland. In een economisch kwakkelend Europa biedt Duitsland een niet te onderschatten houvast. Angela Merkel helpt andere landen uit de nood, maar stelt daar ook voorwaarden tegenover. Die pragmatische, Duitse aanpak oogst respect.

Maar er is meer dan dat, stelt Schoonenboom vast. De Duitsers leven namelijk nog steeds met het verleden. Hoewel de huidige generatie niet langer gebukt gaat onder de loodzware erfenis van de Tweede Wereldoorlog, heerst er toch nog onzekerheid. Zo wordt alles wat rechts is met argusogen bekeken, primeert 'veiligheid' boven alles en ligt het Duitse geboortecijfer enorm laag. Blijkbaar hebben de Duitsers te maken met een grote mate van angst en onzekerheid. Toch is er langzamerhand ook optimisme. De Duitsers doen het namelijk niet alleen economisch goed, maar ook op ecologisch vlak zijn ze vooruitstrevend. Zo is er sprake van de 'Energiewende', de overgang naar groene energie. Naar aanleiding van de kernramp in Fukushima heeft Merkel besloten om uit de kernenergie te stappen. Op die manier zou Duitsland een groene koploper kunnen worden.

Schoonenboom weet perfect hoe hij de lezer geboeid kan houden. Hij snijdt alle actuele Duitse thema's aan zonder te gedetailleerd te worden. Het is duidelijk dat hij dicht bij de Duitsers staat en hen heel accuraat kan vatten. Af en toe maakt hij ook interessante vergelijkingen met Nederland en Frankrijk. De Belgische lezer wordt hierbij helaas een beetje uit het oog verloren, maar dat hoeft niet storend te zijn. Zijn analyses zorgen ervoor dat je blik op zowel Duitsland als Nederland verruimd wordt. Lang geleden dat we een non-fictie boek met zoveel plezier gelezen hebben.

Details Non-fictie
Writer: Merlijn Schoonenboom
Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
272