Mensje van Keulen, 'Ik moet u echt iets zeggen'

Schijnbaar alledaags maar fijnzinnig

Sinds haar debuut met 'Bleekers Zomer' (1972) behoort Mensje van Keulen zonder meer tot de beste schrijvers van Nederland. Na 'Neerslag van een huwelijk, Dagboek 1977-1979' en 'Huwelijksverhalen' is er nu 'Ik moet u echt iets zeggen'. Een verhalenbundel dat haar bijzondere taalgevoel alweer bevestigt.

Het zijn niet zelden de beste auteurs die zich aan het schrijven van een kortverhaal wagen. Een genre dat in de literatuur zowel wat stijl en vorm betreft, om het nog niet hebben over een originele pointe naar het einde toe, hoge eisen stelt.

Iets waar Mensje van Keulen - zo heeft ze in het verleden uitvoerig bewezen - ook nu in 'Ik moet u echt iets zeggen' geen enkele moeite mee heeft. Negen verhalen over onder andere leven en dood, een seksueel experiment of hoeveel een mens kan incasseren alvorens hij door het lint gaat.

In 'De toneelmeester' gaat het over Pol Albers, een zielig cabaretier die het moet hebben van ordinair gedoe op scène, zoals bijvoorbeeld een schetengrap. Dit werkt dusdanig op de zenuwen van een vrouw die hem in de zaal van repliek dient.

'Weet je waar hij die moppen vandaan haalt? Die haalt hij uit het buitenland, al die ouwe meuk, die lulkoek, die jat hij gewoon.'

Hoe relaties op de klippen lopen of alleen maar leed veroorzaken daar gaat het weer grotendeels over in deze bundel. 'De ring' is hier een pregnant voorbeeld van. Op een morgen constateert Simone dat ze haar trouwring kwijt is. Ze durft het haar man niet te vertellen. Een knap verhaal met een verrassende ontknoping.

'Radeloos keek ze naar haar naakte ringvinger, hoe kon ze die verborgen houden voor Patrick? (....) Zou hij het merken als ze een van de erfstukken van zijn moeder omdeed? Ze gaf niets om sieraden, hoe kostbaar ze ook waren.'

In het lange titelverhaal vraagt een zekere Anna aan haar buurman of hij op zijn laptop een brief wil tikken. Hoe alles hier wordt verteld illustreert hoe virtuoos van Keulen de techniek van een goed kortverhaal beheerst. Telkens als de buurman blijk wil geven van zijn medeleven dicteert Annie onverstoord verder.

Helemaal anders is 'Angela' waarin een zelfbewuste vrouw zich aan een seksueel avontuur waagt. Geen gehijg, wild stoeien tussen lakens of wat dan ook, maar het relaas over een vrouw die drie mannen naar haar hand weet te zetten.

'Misschien is het niet helemaal wat jullie hadden verwacht, maar dat is ook de bedoeling. Ik heb de regie, ik zeg wat er gebeurt, tenslotte is het mijn idee.'

'Ik moet u echt iets zeggen' behoort tot de beste verhalenbundels van Mensje van Keulen. Je kunt Annie, Patrick, David of Bob zo op straat of in de kroeg tegen het lijf lopen. Een mooier compliment voor authenticiteit van setting en levensechtheid van diverse personages kan een schrijver zich toch niet toewensen.

 

Details Fictie
Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar:
2020
Aantal pagina's:
165