Trui Hanoulle, Meisjes, moslims & motoren

Een Lonely Planet voor de thuisblijvers

Reisverhalen zijn grotendeels niet aan ons besteed. Wij hebben er dikwijls geen boodschap aan het relaas van wildvreemden in verweglanden te lezen. Dit meestal omdat er vaak voor eigen kerk gepreekt wordt, en als je de reis niet zelf gedaan hebt, dan snap je er meestal niets van. Niet zo bij Gaea's en Trui's avonturen in de Arabische wereld.

Hoezeer Jan Leyers ook zijn best heeft gedaan een ander licht te werpen op deze onbekende wereld, we blijven alles wat Arabisch is over de Islamkam scheren en we snappen bijvoorbeeld nog steeds niets van de verschillen tussen de sjiieten en de soennieten. Sorry, onze kennis reikt niet verder dan onze Europese versie van de Turkse kebab. 'Meisjes, moslims & motoren' heeft dan misschien niet de pretentie een duidelijk licht te schijnen op deze grote onbekende, de ontwapende schrijfstijl van Gaea Schoeters en vooral haar eigen bedenkingen die ze ter conclusie op het einde maakt, klinken duidelijker en vooral persoonlijker dan eender welk educatief programma. Om verschillende redenen, maar die discussie zou ons nu te ver leiden, doch vooral omdat 'Meisjes, moslims & motoren' vooreerst een reisverslag is van twee (stoere) vrouwen, die zeven maand lang op hun motor de schurkenstaten doorkruisen, kennismaken met de Arabische gastvrijheid, ouderwetse bureaucratie, de tegenstellingen in de Islam en nog zoveel meer.

Je moet het maar durven om na alle onheilsberichten en negatieve adviezen van buitenlandse zaken als (ongetrouwde) vrouw je in landen te wagen die op de rand van oorlogen staan en waar het gevaarlijk reizen is. Maar niets van dit alles hield Trui en Gaea tegen, toen ze in 2007 aan hun lange motortocht door landen als Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Dubai e.a. begonnen. Wat volgde was een ontluikende reis waar alle extreme politieke boodschappen verdwenen in het leven van alledag. Een reis waarin zij kennismaakten met de vrouwen achter de sluiers, het alledaagse leven en de zoektocht naar geluk. Zij kwamen op plaatsen die in het Westen ten dode zijn opgeschreven, maar waar ginds de mensen gewoon berusten in hun uitzichtloosheid. Zij doorprikken de tegenstrijdigheden in het rijke Dubai en genieten van de hartverwarmde ontvangst van door armoede omgeven mensen.

Deze twee vrouwen laten ons met hun boek deelnemen aan de indrukken die deze mensen en streken op hun nalieten. En geheel onverwacht waarschijnlijk, geven Trui en Gaea ons een waarlijk menselijk gelaat over deze onbekende wereld. Niet alleen in woorden, maar ook in beeld.

En zo komt het grote onbekende weer een stapje dichter. En ook al is het geen grote, filosofische literatuur, 'Meisjes, moslims & motoren' krijgt het felbegeerde plaatsje naast Marjane Satrapi's 'Persepolis'.

Details Non-fictie
Auteur: Trui Hanoulle, Gaea Schoeters
Copyright afbeeldingen: Roularte Books
Uitgever: Roularta Books
Jaar:
2008
Aantal pagina's:
280