Maurice Tillieux, 'Paul Panter - Het dodenmeer'

Vergeten parel

Maurice Tillieux is een van de allergrootsten van de Franco-Belgische school, daar is geen twijfel over mogelijk. Zo maakte hij naam met zijn eigen reeksen Felix, César en later Guus Slim, maar daarnaast schreef hij ook scenario’s voor Baard en Kale, Natasja, Ouwe Niek en Zwartbaard … en hij schreef zelfs romannetjes in zijn beginjaren. Tillieux werd vader en moest meer geld in het laatje brengen en dat verklaart de overschakeling van de romans naar het stripverhaal. Hij overleed helaas veel te vroeg (2 februari 1978), anders was zijn invloed op de stripwereld waarschijnlijk nóg groter geweest.

Paul Panter is, zoals dossierschrijver José-Louis Bocquet zegt, de verloren schat van Tillieux. Deze stripreeks werd voorgepubliceerd in het weekblad Sprint, maar dat magazine werd snel opgedoekt, waardoor het bij slechts één verhaal en acht platen uit ‘De Duivelswagens’ bleef. Na deze periode kon hij terug naar Robbedoes – hij maakte eerder al illustraties voor het weekblad – om Guus Slim te lanceren. Over Paul Panter repte hij amper een woord. En toch: zestig jaar later besloten Jean-Luc Delvaux en Etienne Borgers, onder toezicht van Tillieux’ vriend François Walthéry, het tweede verhaal alsnog af te maken. Dat zal in december verschijnen.

Het verhaal verscheen in 1957 en werd in 1978 opnieuw uitgegeven, maar dan met onder andere een nieuwe inkleuring. In dit album krijgen we helaas de herziene versie van 1978 op ons bord en niet de originele. Paul Panter merkt dat zijn foto’s van het Dodenmeer steeds mislukken en probeert uit te pluizen hoe dat komt. Met zijn makker wiens naam niet vermeld wordt, gaat hij op zoektocht. Het blijkt niet zo makkelijk als gehoopt, vooral omdat een zakenman met zijn ‘vriendjes’ de boel probeert te saboteren. Spannend is het verhaal absoluut, maar tegelijk zorgt Paul Panters kompaan voor een luchtige toets, vol klassieke slapstick zoals we in die periode wel vaker zagen. Hier zien we duidelijk de kenmerken terug die hij later ook in Guus Slim zal gebruiken.

Het verhaal wordt voorafgegaan door een dossier van José-Louis Bocquet, met heel wat grafisch materiaal en scans van de eerste acht platen van het tweede verhaal. Het dossier zelf bevat enkele leuke anekdotes en belangrijke info over het leven van Maurice Tillieux. Als we dan toch een kanttekening moeten maken, is het die van de scans. We hadden graag meer Nederlandstalige platen en tekeningen bewonderd in plaats van de vooral Franstalige scans.

Het eerste deel van Paul Panter is dus een erg knappe, verzorgde uitgave, die zeker niet misstaat in onze stripkast. We zijn benieuwd wat het tweede verhaal ons zal brengen, maar daar moeten we helaas nog een paar weken op wachten. Volgende afspraak half december! 

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Maurice Tillieux
Dossier: José-Louis Bocquet
uitgeverij: Dupuis, Ballon Media