Matthias Picard, 'Jim Curious. Reis naar de diepten van de oceaan'

retro-3D onder water

Hallelujah! Eindelijk zien we 3D!

Begrijp ons niet verkeerd: in het dagdagelijkse leven ervaren we de diepte wel. We lopen vooralsnog niet tegen de willekeurige voorbijganger. Onze echte realiteit bestaat wel degelijk uit drie dimensies. De films daarentegen, of al die prenten waarvoor een brilletje vereist is, die bleven vlak. Onze hersenen weigeren zich aan de nieuwe hype te aan te passen. Tot nu. Tot ‘Jim Curious. Reis naar de diepten van de oceaan’, een strip in 3D Vision.

Ons oordeel over deze strip kan daarom gekleurd zijn. Dit is een mijlpaal in ons leven. Voor het eerst zagen we iets naar voor komen. Een moment om te koesteren. Waardoor dit album sowieso vijf sterren verdient. Of toch voor ons...

Uiteraard is dit niet de eerste 3D-strip. Net zo min als ‘Avatar’ de eerste 3D-film was. Een oordeel vellen op basis van een technische vernieuwing is daarom niet alleen fout, maar ook hypocriet. Laten we dit daarom bekijken alsof het de zoveelste uitgave is in een door strips overspoelde wereld.

Het verhaal bijvoorbeeld: dat is best eenvoudig. Centraal staat de Jim Curious uit de titel. In een vooroorlogs duikpak – zo eentje met bolle helm – duikt hij de oceaan in. En dan zwemt hij. Duikt hij. Verder, dieper. Wat hij ziet, is wat jij ziet. Kwallen, haaien, vissen, nog meer vissen, schepen. Alle wonderen uit de diepte komen aan bod.

Een eenvoudig verhaal dus - dat is goed. Zo komen de tekeningen volledig tot zijn recht. Matthias Picard – de maker – heeft goed begrepen dat het bij 3D voornamelijk om de beleving gaat. Om kijken en ervaren. Aan een verhaal heeft de derde dimensie niet veel bij te dragen.

En die ervaring zit goed. Heel goed zelfs. Picards dikke zwart witte lijnen zorgen voor duidelijke en overzichtelijke pagina’s. Je weet waar je kijken moet. Er is geen afleiding door een teveel aan dingetjes. Die haai springt in het oog, die school vissen is werkelijk immens.

Bovendien – en dit is wat echt telt – slaagt Picard er in om het effect te overstijgen. Er zit een aanstekelijk charmant romantisch sfeertje in deze strip. 'Jim curious' is als een poëtische Jules Verne. Je gaat op avontuur, zoals de ontdekkingsreizigers uit de 19de eeuw. Waardoor dit iets ouds heeft. ‘Jim Curious’ is evenzeer een stille film als het een 3D-blockbuster is.

Dus ja: dit was onze eerste ervaring in de derde dimensie, en ja: dat zal ons oordeel wel vervormen. Maar toch, toch weten we zeker dat 'Jim Curious' geweldig is. Zelfs voor de oude 3D-rotten onder ons.

Ps: Het album komt met maar liefst twee 3D-brilletjes. Dat is goed gezien van de uitgever: drie dimensies worden dubbel zo leuk als je ze met twee bekijkt.

Details Strips
Auteur: Matthias Picard
Uitgeverij: Bries
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
52