Marvano, ‘Bonneville 1: Vier nul zeven!’

Tijdsdocument

Juichend springt Zeldine in de lucht. Vier nul zeven! 407 mijl per uur! 652 kilometer! Voor het eerst rijdt een man sneller dan 400 mijl per uur. Daar mag gerust een vreugdedansje bij. Het vorige record van de Brit John Cobb uit 1947 stond immers al meer dan vijftien jaar op de tabellen. Maar Craig Breedlove knalt voorbij de 400 mijl per uur dankzij vliegtuigmotoren. Dat met die recordpogingen soms meer (on)geluk dan kunde kwam kijken en welke hachelijke ondernemingen dat opleverde, doet Marvano uit de doeken in ‘Bonneville’.

Voor dit tweeluik baseerde Marvano zich naar eigen zeggen op ‘Salt of the Earth’, een nooit gepubliceerd manuscript van Zeldine Johnson. Wanneer ze negen is, emigreert ze met haar Mormoonse familie van West-Vlaanderen naar de Amerikaanse staat Utah. Wendover is de wereldhoofdstad van het devote Mormoons geloof, het nabijgelegen Bonneville van de nietsontziende snelheidsduivel. Sinds midden jaren dertig wordt het ene na het andere record gevestigd op de uitgestrekte en spiegelgladde zoutvlaktes.

De titel en het coverbeeld worden pas uitgelegd op de op drie na laatste pagina van dit album. Toch voelen we voor één keertje geen schroom om te verklappen waar het allemaal om draait. Marvano vertelt namelijk zelf ook sec en chronologisch de bestorming van de 400-muur, met de ene poging die al dramatischer eindigt dan de andere. Zoals in zijn voorgaande historische strips serveert hij tussendoor achtergrond bij de geschiedenis, van de eerste bemande ruimtevlucht over de Cubaanse Rakettencrisis tot de moord op Kennedy.

Het hoofdpersonage - laat we maar aannemen dat het Zeldine is - helpt een handje, is gebeten door de snelheidsmaniakken en observeert ,maar is toch vooral een vehikel om de losse scenes aan op te hangen. Andere recensenten spuwden al hun gal: dit is geen strip, je krijgt geen kans om een band te vormen met de personages, het verhaal heeft te weinig om het lijf…

Allemaal waar, maar wij zagen in de eerste plaats een fantastisch getekend en prachtig vormgegeven tijdsdocument van een plaats, een tijd en prestaties waar wij amper iets van wisten. Zeker, af en toe komt het wat belerend of prekerig over. Maar Marvano’s gezonde afkeer van de mens zorgt ook voor een wondermooie liefde voor de machine en die spat hier bijna van de pagina’s af.

Kijken wij nagelbijtend van spanning uit naar het tweede deel van ‘Bonneville’, dat nog dit jaar zou verschijnen? Nee, daarvoor kon ‘Vier nul zeven!’ iets te weinig beklijven. Gaan we ons met veel plezier in onze sofa zetten met dat tweede deel om opnieuw mee aan boord te klimmen van de Spirit of America, het Green Monster en de Blue Flame? ’t Zal wel zijn.

Details Strips
Auteur: Marvano
Uitgeverij: Dargaud
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
48