Martin Schmitz-Kuhl & Anke Kuhl, 'Alle kinderen'

Een ABC vol gemene versjes

In Duitsland zijn ze al langer gemeengoed: de wat macabere versjes over een groepje kinderen waarbij er ééntje de ultieme pechvogel blijkt. Kinderen uit de basisschool verlustigen zich in de politiek incorrecte rijmpjes; auteur Martin Schmitz-Kuhl wijdde er een volledig abc aan.

Het concept is even eenvoudig als doordacht: de linkerpagina bevat het ‘gemene vers’; op de rechterbladzijde zorgt Anke Kuhl voor een gortdroge illustratie, die het plezier alleen maar verhoogt. De versjes blinken uit in eenvoud: verpakt als distichon zit het venijn ‘m zoals wel vaker in de staart. De eerste regel beschrijft steeds een amusante situatie voor kinderen, om vervolgens via de toevoeging ‘behalve’ de pechvogel te belichten. De opener vormt meteen een ideaal voorbeeld:

 'Alle kinderen zijn gek op piranha’s.

Behalve Agaat, die in het badje staat.'

De rechterpagina toont een ontredderde Agaat in een badje vol piranha’s met vlijmscherpe tanden in hun bek. Hoe gruwelijk de beschreven situaties ook mogen zijn, de illustraties gaan nooit verder dan suggereren en prikkelen. Het is aan het jonge kind zelf om een einde te bedenken.

Soms heeft een kind letterlijk pech, zoals Beatrijs die door het ijs zakt of Noah die wordt aangevallen door een boa. Andere kinderen zijn zelf verantwoordelijk voor het ongemak, zoals eerder genoemde Agaat, maar ook Ger die in een afgrond valt of Urbaan die op een zonovergoten strand z’n trui aanhoudt. Soms werpen de ‘andere kinderen’ zich als plaagstokken op:

 'Alle kinderen duwen de deur dicht.

Behalve Frank, die zit vast in de stank.'

 ‘Alle kinderen’ doet wat denken aan ‘Der Struwelpeter’ (1845) van Hoffmann, bedoeld om jonge kinderen te waarschuwen voor de gevolgen van hun ongehoorzame gedrag of ronduit slechte manieren. Die pedagogische intenties zijn echter minder sterk aanwezig in ‘Alle kinderen’.

26 wat macabere situaties inhoudelijk en visueel uitwerken; het vraagt behoorlijk wat verbeeldingskracht. Het echtpaar Anke en Martin Kuhl is met verve geslaagd; steeds weer komen ze verrassend en inventief uit de hoek. En laat humor en originaliteit nu net de ideale ingrediënten van een kinderboek zijn.

 

Voorlezen vanaf 4+

Zelf lezen vanaf 6 +

 

Details Poëzie
Auteur: Martin Schmitz-Kuhl
Illustratrice: Anke Kuhl
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
64