Marjorie Liu & Sana Takeda, ‘Monstress Vol. 1: Awakening’

Monsterlijk goed

Image Comics staat erom bekend een platform te bieden voor verhalen die normaliter misschien niet het daglicht zouden zien. Het bekendste voorbeeld hiervan is ‘The Walking Dead’. Maar Image heeft elk jaar zo’n groot aantal nieuwe releases dat wij niet alles kunnen lezen. Zo misten we het debuut van ‘Monstress’. En in een markt vol met kwaliteitsstrips misten we ook de opvolgende delen. Maar gelukkig zijn er nog de trades. Zo zijn wij, dankzij een gulle gever, alsnog in aanraking gekomen met deze zeer hoogstaande comic van de dames Liu en Takeda. Hoogstaand én erg geprezen, moeten wij erbij zeggen, want deze comic heeft inmiddels al meerdere prijzen (Eisners en Hugo’s) in de wacht gesleept.

Het verhaal speelt zich af in een matriarchale wereld waarin twee facties verwikkeld zijn in een heftige strijd. De Arcanics, magische wezens met menselijke trekken, en de Cumaea, een heksengilde dat het bewind over de mensenwereld voert. De hoofdrol wordt vertolkt door Maika Halfwolf, een Arcanic met een menselijk uiterlijk die de waarheid achter haar moeders dood probeert te achterhalen. Maika is haar linkerarm kwijtgeraakt in de oorlog en draagt een groot geheim met zich mee. Hoewel ze zich hard en koelbloedig opstelt, is het duidelijk dat dit een getraumatiseerde jonge vrouw is die niet alleen vecht tegen de Cumaea, maar ook tegen de wensen van haar eigen volk.

Marjorie Liu vertelt een episch fantasieverhaal. Eén vol van rijke karakters en meerdere conflicterende motieven. Ze weet vanaf de eerste scène de verhoudingen tussen de twee facties duidelijk en helder neer te zetten. Hoewel ‘Monstress’ af en toe wat text-heavy is, voelt het nergens te zwaar of te dik aangezet. De auteur heeft een vlotte stijl en weet alle personages een eigen tone of voice te geven. Maika is niet de meest sympathieke gids om ons door het verhaal te leiden, maar de supporting cast is van buitengewoon hoog niveau. Met de lieve, eveneens getraumatiseerde, Kippa en de enigmatische kat Mister Ren als absolute hoogtepunten. Tevens beheerst Liu de voor een strip-auteur belangrijke gave van show don’t tell, wat met een partner als Sana Takeda leidt tot vuurwerk.

Het zal duidelijk zijn dat ‘Monstress’ een plaatje is. Takeda, die duidelijk beïnvloed is door de manga en anime uit Japan, is op het top van haar kunnen: álles in deze comic is goed. Haar kadrering, haar montage, haar kleurgebruik, maar bovenal haar karakterdesign en kledingontwerp. De wereld van ‘Monstress’ voelt echt. En Takeda’s pacing in combinatie met Liu’s strakke script zorgt ervoor dat ‘Monstress’ naast een plaatje ook een echte pageturner is.

Dit is een strip met echte monsters die monsterlijke dingen doen. En dat het menens is, is wel duidelijk na dit eerste deel. Kun je een beetje horror wel waarderen en vind je een beetje (veel) bloed in je strip niet erg, dan is dit een dikke aanrader. ‘Monstress’ is dé reden waarom wij strips lezen, omdat het zo enorm out there is, zowel qua scope als qua uitvoering. Op naar volume 2!

Details Strips
Monstress_Awakening
Auteur: Marjorie Liu
Tekenares: Sana Takeda
Uitgeverij: Image Comics
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
192