Marije & Ronald Tolman, 'Het boek'

Kleurrijke lofzang op de geneugten van het lezen

In navolging van de tekstloze prentenboeken De boomhut (2009) en Het eiland (2012) werkten vader en dochter Tolman een derde maal samen, met 'Het boek' als resultaat. Een gezamenlijke reis naar Argentinië vormde de inspiratiebron voor deze kleurrijke lofzang op de geneugten van het lezen.

Het verhaal opent niet toevallig met een ware regen van boeken, wervelend over een dubbele pagina. Olifant grijpt een exemplaar en gaat meteen aan het lezen. Binnen de kortste keren raakt hij zo verdiept in z’n lectuur dat hij nauwelijks nog oog heeft voor de diverse landschappen waar hij doorheen wandelt. Een keur aan exotische dieren, zoals krokodillen, panters, tijgers en giraffen, slaat hem nieuwsgierig gade. Net zoals in eerder werk worden de dieren als priegelige figuurtjes voorgesteld, die dankzij de gedegen en gedetailleerde uitwerking als herkenbare representanten van hun soort overtuigen. De interactie tussen de verschillende dieren wordt knap vormgegeven, en daar blijken andermaal geen woorden voor nodig.

Een geromantiseerde visie is het trouwens wel, gezien de liefdevolle omhelzing van tijger en olifant. Tegelijkertijd is net die op verbeelding gebaseerde wereld een mogelijkheid die literatuur biedt. Zo kan je je de vraag stellen of dat fantasievolle decor deel uitmaakt van Olifants lectuur of een droombeeld is, opgeroepen door de kracht van literatuur. Wat er ook van zij, de nieuwsgierigheid van enkele dieren wordt in die mate geprikkeld, dat ze zich eveneens in de wereld van het geschreven woord gaan verdiepen. Of hoe Olifant als pleitbezorger van literatuur z’n functie – al dan niet bewust – naar behoren heeft uitgevoerd. Qua plot is dat een weliswaar krachtige boodschap, maar tegelijkertijd eerder magere basis voor een prentenboek, dat blijkt ook uit de vele herhalingen van het gebrek aan afwisseling in beeld.

De grootste rijkdom ligt dan ook besloten in de grote visuele verscheidenheid. Ronald Tolman zorgde voor gedetailleerd uitgewerkte etsen, waaraan dochter Marije de dierenfiguurtjes toevoegde. Beide technieken vullen elkaar aan en verrijken de prenten. De Tolmans verbeelden een keur aan biotopen, zoals het grasland, dichtbevolkte huizen, de Noordpool en een onderwaterlandschap vol vissen en zeelandschappen. De functioneel ingezette kleurcontrasten versterken de visuele zeggingskracht. Zo ontstaat een wonderbaarlijke wereld, die tot kijken en herbekijken uitnodigt, om steeds weer nieuwe details te ontdekken. Vooral visueel een geslaagd prentenboek.

Vanaf 4 jaar

 

Details Fictie
Illustratrice: Marije Tolman
Illustrator: Ronald Tolman
Uitgeverij: Querido
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
36