Marec, 'Real fake news: 2018'

Vlijmscherp

Marec is back! Yes, denken we dan. Marc De Cloedt is één van Vlaanderens meest gevatte cartoonisten en dat bewijst hij elk jaar opnieuw met zijn jaaroverzicht. Oké, het overzicht start niet in januari, want dit jaar vinden we ook tekeningen terug van september 2017. Het album loopt vanaf de dood van Hugh Hefner, eind september 2017, tot en met de Schild & Vrienden-affaire, rond september 2018. Laat ons dus stellen dat hij een ‘schooljaaroverzicht’ uitbrengt, wat niet negatief hoeft te zijn.

Het is altijd plezant om op een cynische en soms ook ontroerende manier de actualiteit van afgelopen jaar door te nemen. Zo geeft Marec een gepast afscheid aan Johnny Halliday, Tante Terry, Tom Petty, Fats Domino, Frank Aendenboom, Stephen Hawking en zovele anderen. Ook bij de voorbije aanslagen en schietpartijen (Las Vegas, Florida…) geeft hij zijn scherpe mening.

Verder steekt hij de draak met #MeToo, dat onder andere Harvey Weinstein en Bart de Pauw in een slecht daglicht plaatste. Boef wordt ook hard aangepakt na zijn ‘kech’-uitspraken en de Bende van Nijvel komt meermaals aan bod. En dan hebben we het meest frequente onderwerp nog niet vermeld: de politiek, met Trump aan kop.

Marecs tekeningen zijn na al die jaren zo ingeburgerd, dat we meteen herkennen dat ze van zijn hand zijn. En als het niet de illustraties zijn, dan is het wel de scherpte van de gag die ons meteen bij de cartoonist brengt.

De cartoonist publiceert nog steeds in kranten en tijdschriften als 'Het nieuwsblad' en 'Dag allemaal', dus wie niet kan wachten op ieder jaaroverzicht, kan daar nog steeds terecht voor een dagelijkse portie cartoons.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: MAREC
uitgeverij: Van Halewyck
Jaar:
2018