Marec, '2017 - Great again'

Leuke terugblik

Het einde van 2017 nadert en dat kan heel wat betekenen: tijd om de kerstboom onder het stof te halen, tijd voor de jaarlijkse verlanglijstjes én tijd om de cartoons van het jaar te bundelen. Na Lectrr is nu ook Marec aan de beurt met een bundeling van zijn gevatte cartoons uit deze jaargang. Zoals de titel doet vermoeden, is de algemene tendens in 2017 Great Again meestal politiek getint, met Donald Trump in een sterrenrol, gevolgd door Frans president Emmanuel Macron en onze Belgische politici. Zo zien we op de cover Trump al intens zoenen met Poetin, Kim Jong-Un met Erdogan en Bart De Wever met Raoul Hedebouw.

Marec steekt niet altijd de draak met politici in zijn tekeningen, want hij levert ook heel wat eerbetonen aan overleden beroemdheden, zoals Marc Sleen, Carrie Fisher, Leonard Cohen, … Ook zien we een ‘vapende’ Lucky Luke, Delphine Boël op de schoot bij Albert II en heel wat cartoons rond ’s werelds bekendste sterrenoorlog Star Wars. Daarnaast zien we heel wat hommages aan bekende schilderijen, gekoppeld aan de wereldactualiteit in de tekenstijl die Marec meteen onderscheidt van de andere cartoonisten.

2017 was een woelig jaar en dit boek is een ideale herinnering hieraan. Dankzij Marec kunnen we met een lach terugblikken op een jaar dat we eerder omschrijven als vreemd en misschien zelfs iets negatiever dan de voorbije jaren.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: MAREC
Uitgeverij: Van Halewyck