Marc Legendre & Charel Cambré, ‘De kronieken van Amoras 1: De zaak Krimson #1’

Het idyllische Piscine-les-Bains

Een uitgekiende mediacampagne met de nodige controverse rond de ‘dood’ van Wiske en de algemene nieuwsgierigheid naar een hedendaagse versie van het bekendste stripduo van de Lage Landen zorgden er voor dat van de zes delen van ‘Amoras’ liefst 650 000 exemplaren verkocht werden. Standaard Uitgeverij sprak van “een weergaloos succes” en was het dan ook aan zichzelf verplicht om een opvolger te lanceren. Vorige week verscheen het eerste deel van de eerste ‘Kronieken van Amoras’. Daarin gaan scenarist Marc Legendre en tekenaar Charel Cambré in dezelfde stijl als in ‘Amoras’ en in cycli van telkens twee of drie albums op zoek naar interessante zijsprongen in het universum van ‘Suske en Wiske’.

Wij zijn verheugd dat wonder boys Legendre en Cambré aan de slag zijn gegaan met de verhaalstof die meesterverteller Willy Vandersteen ons naliet. ‘Amoras’ kende een beresterke start maar nadien ging het gehannes met tijdsprongen, exorcisten en de Academie ons toch behoorlijk vervelen. Of zoals deze dialoog tussen Sidonia en Barabas in het laatste deel het treffend verwoordde: “Dit gaat mijn verstand ver te boven, professor.” “Als het werkt, hoeven we het niet te begrijpen, Sidonia.” Het bleek te werken, getuige de verkoopscijfers, en dus hoefden we het niet zo nodig allemaal te begrijpen, zo lang we maar onder de indruk waren van de rauwe versie van ons aller jeugdhelden.

“Jij kent zeker die schurk van een Krimson niet, Sidonia?” Een scene uit ‘Het rijmende paard’, het meer dan vijftig jaar oude album waarin meestercrimineel Krimson voor het eerst zijn opwachting maakt, vormde de aanleiding om in de eerste ‘Kronieken’ de voorgeschiedenis van Lambik en Krimson uit de doeken te doen. Terwijl Suske, Wiske, Sidonia, Lambik en Jerom met vakantie zijn aan de kust, maakt Krimson - in een soort prequel op ‘Amoras’ - een 3D-kopie van de teletijdmachine van professor Barabas. Die laatste tapt het geheugen van Lambik af en kan zo kijken naar de eerste ontmoeting tussen loodgieter Lambik en dokter Krimson in het idyllische Piscine-les-Bains. Fans van ‘Amoras’ zullen blij zijn dat een zekere mademoiselle Saunière de hoofdrol speelt in nog een andere verhaallijn.

‘De Kronieken van Amoras’ begint even overdonderend als ‘Amoras’, met indrukwekkend tekenwerk van Charel Cambré en een snelle opeenvolging van slimme scènes door Marc Legendre. Hij kaart bovendien ook hedendaagse thema’s zoals terrorisme en het recht op privacy aan. Dat het verhaal rechtstreeks aansluit op de reguliere reeks en in slechts drie albums verteld zal worden, geeft het wat ons betreft nu al een voorsprong op ‘Amoras’, waarrond de verschillende ‘Kronieken’ ook wel zullen cirkelen. ‘De zaak Krimson #1’ is alvast een geslaagde start van wat nu al een intrigerende trilogie belooft te worden. 

Details Strips
Scenarist: Marc Legendre
Tekenaar: Charel Cambré
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
56