Marc Legendre & Charel Cambré, ‘De kronieken van Amoras 1: De zaak Krimson #2’

Hele boterham

Barabas heeft het geheugen van Lambik afgetapt en ziet hoe de jonge loodgieter al stuntelend letterlijk op de legendarische nazitrein botst. Die bevat niet alleen goudschatten, ook het lijk van de dorpspastoor ligt erin. Lambik besluit te doen alsof zijn neus bloedt, maar is vastbesloten met de inhoud van de trein te gaan lopen om zo de innemende dokter Krimson de loef af te steken. Ondertussen wordt Jerusalem Saunière samen met de andoïde Diez op missie gestuurd om een koffertje te zoeken. Het gaat om het koffertje van Krimson dat toevallig in handen is gekomen van Suske en Wiske. Krimson is ondertussen te druk bezig met het bewapenen van de Mageren en de Vetten en het bouwen van zijn villa op Amoras om de verdwijning op te merken.

Als u dat al een hele boterham vindt, weet dan dat we nog wat zijverhaaltjes overgeslagen hebben. ‘De kronieken van Amoras’ verschijnt in losse albums, maar eigenlijk vertelt deze spin-off van een spin-off een doorlopend verhaal. Het is nog altijd zaak om je hoofd er goed bij te houden, maar in tegenstelling tot ‘Amoras’ zelf is het heen en weer gespring heel wat minder zenuwachtig. In het heden worden de gebeurtenissen langzaam maar zeker aan elkaar geknoopt, het verleden krijgt een duidelijke sepiatint mee.

Marc Legendre is met andere woorden opnieuw on top of his game en dan kan zijn kameraadje Charel Cambré uiteraard niet achterblijven. Met 'Filip en Mathilde', 'Robbedoes special' en deze 'Kronieken van Amoras' verschijnen er alleen dit najaar al drie strips van de brave man. Daar rekenen we dan zijn illustraties voor Sport/Voetbalmagazine, zijn concerten met Axl Peleman en zijn recent hoofdredacteurschap van StripGlossy niet eens bij. Waar de brave man de tijd en/of de medewerkers vandaan blijft halen, weten we niet. Des te straffer dus dat hij kwaliteit blijft leveren en een geloofwaardige, gepolitiseerde en vooral smerige nabije toekomst neerzet. De zij-aan-zij stoeftekeningen van Antwerpen Centraal en Krimsons prospectie op Amoras zijn daar het beste bewijs van.

Veel minder dan ‘Amoras’ spelen de ‘Kronieken’ op het wow-effect, veel meer op het verhaal an sich. Legendre en Cambré leggen puzzelstukjes op de juiste plaats, maar laten ook nog heel wat plaats over om het plaatje definitief in te vullen. Afspraak in juni 2018 voor het derde en laatste deel van deze cyclus. 

Details Strips
Scenario: Marc Legendre
Tekeningen: Charel Cambré
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
56