Maranke Rinck & Martijn van der Linden, 'Tangramkat'

De oneindige mogelijkheden van het tangram

De sobere, gestileerde vormgeving van ‘Tangramkat’ springt onmiddellijk in het oog en verraadt al dat de intense samenwerking tussen Maranke Rinck en Martijn van der Linden een hoogst origineel prentenboek heeft opgeleverd. Wanneer de anonieme ik-verteller uit verveling met een tangram aan de slag gaat, krijgt het verhaal een overtuigende fantasievolle uitwerking. Achtereenvolgens ontwerpt de verteller een kat, een huis en een vis.

Een speelkameraadje voor de kat verbeelden, blijkt nog geen sinecure: per ongeluk vormen de zeven tangramvlakken een enthousiaste hond. Het dreigt eventjes uit de hand te lopen als vervolgens een bijtgrage krokodil, een woedende stier en een dinosaurus de revue passeren. Gelukkig weet de ik-verteller zichzelf uit te vinden, geheel in tangramstijl, en blijkt zij prima gezelschap voor de kat.

Rinck en van der Linden hanteren een herkenbare structuur: elk figuurtje wordt eerst met de blauwe tangramstukjes afgebeeld, zodat enkel vormen en contouren zichtbaar zijn. Aangezien een soortgelijk tangram bij het boek geleverd wordt, is dit een handige tool voor jongere kinderen, waarmee ze meteen zelf aan de slag kunnen gaan. Vervolgens krijgen de dieren een bijzonder aantrekkelijke uitwerking: van der Linden bedient zich van een uitbundig kleurenpalet en een meesterlijke compositie, waardoor de dieren tot in de kleinste finesses worden uitgewerkt.

De gedetailleerde illustraties doen recht aan de verscheidenheid van ieder karakter en fungeren als absolute blikvangers, die tegen de witte achtergrond volledig tot hun recht komen. Bijzonder geslaagd is de veelzijdige vormgeving: alleen al de kat wordt steeds weer met verschillende tangramstukken opgebouwd. Eenzelfde variatie geldt voor de kleurrijke vogeltjes, waarvan de expressiviteit hun eigen karakter ondersteunt.

Een ‘speelprentenboek’, zo noemen Rinck en van der Linden hun bijzonder vindingrijke creatie, en dat blijkt nog te kloppen ook. Behalve een bijzonder aantrekkelijk prentenboek, biedt ‘Tangramkat’ ook een betekenisvolle aanzet voor jongere kinderen om zelf de mogelijkheden van het tangram te ontdekken, wat hun creativiteit en fantasie zonder twijfel ten goede komt. Een bijzonder inventief prentenboek!

 

Aan ‘Tangramkat’ werd een volledige website gewijd, met achtergrondinformatie, filmpjes en foto’s ter inspiratie.

http://www.tangramkat.com/

 

Details Fictie
Auteur: Maranke Rinck
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
52