Manu Larcenet naar Philippe Claudel, ‘Het Verslag van Brodeck 1/2 De Anderer’

Pikzwart

Eerlijk? Wij hadden schrik om aan deze strip te beginnen. Omdat we eigenlijk nog niet veel gelezen hebben van Manu Larcenet terwijl de man in stripmiddens toch bewierookt wordt als een van de meest geniale auteurs van deze tijd. Omdat zijn vorig werk algemeen beschreven wordt als donker en complex. Omdat de commentaren die we her en der opvingen gewag maakten van de strip van het jaar. En omdat ons aangeraden was om ‘Het verslag van Brodeck’ te lezen op een mistroostige herfstavond. Helaas, we hadden de deadline al eens uitgesteld en durfden onze hoofdredacteur niet meer ambteren met de vraag om de recensie pas in december te publiceren…

Grappig, want schrik is ook wat de personages in deze donkere striproman drijft. Het verhaal werd tien jaar geleden gepubliceerd in romanvorm door auteur en regisseur Philippe Claudel. Hoofdpersonage Brodeck woont in een dorpje waar iedereen iedereen kent en dat doorlopend gebukt lijkt te gaan onder sneeuwstormen. Brodeck is een soort ambtenaar, die rapporten schrijft over wat er gebeurt in het dorp, maar er geen flauw benul van heeft of die ook gelezen worden. Op een avond wil hij boter gaan kopen in herberg Schloss. Daar wordt hij in een ijzige stilte begroet door bijna alle mannelijke dorpsbewoners. Al gauw blijkt dat zij de Anderer, een vreemdeling die al even in het dorp verbleef, vermoord hebben. Want van wat anders is, kan toch nooit iets goeds komen? Brodeck moet een rapport schrijven van de gebeurtenissen en wordt onder druk gezet om een en ander te verdoezelen. Hij besluit twee versies te schrijven: een om de dorpsbewoners te misleiden en een waarin hij zijn eigen gedachten en bevindingen durft te delen met de lezer.

Brodecks schrik voelt levensecht, die van ons was volkomen ongegrond. Larcenet liet zich inspireren door een roman, maar dat voelt nergens zo aan. Pikzwart is een goede omschrijving voor zowel de vertel- als de tekenstijl van ‘Het verslag van Brodeck’. Maar of het nu een dreigende verweerde mannenkop is, een adembenemend boslandschap of een kerk in een sneeuwstorm, Larcenet levert pareltjes van zwart-witte tekeningen af. Die komen perfect tot hun recht in de halve pagina’s op oblongformaat. Het duurt zes pagina’s voor de eerste woorden vallen en ook verder in het verhaal spelen stiltes en details een belangrijke rol om het leestempo laag te houden. Er valt minstens evenveel te zeggen over het verhaal zelf. Larcenet toont hoe Brodeck langzaam maar zeker beseft dat ook hij een vreemdeling is in het dorp waar hij al zo lang woont, brengt de gruwelijkheden van een concentratiekamp even hartverscheurend in beeld als de tederheid van de liefde voor een kind, doet je vragen stellen over overlevingsdrang.

Met ‘Het verslag van Brodeck’ maakte Manu Larcenet een duistere, indringende, confronterende strip - misschien nu al de beste van het jaar. 

Details Strips
Auteur: Philippe Claudel
Tekenaar: Manu Larcenet
Uitgeverij: Dargaud
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
160