Man & Zidrou, 'Le client'

Een gemiste kans

We moeten eerlijk zijn: ‘Le client’ hebben we gekocht enkel en alleen omwille van de magistrale cover, zonder echt de synopsis van deze one-shot te kennen. Zidrou is natuurlijk geen onbekende naam - recente klassiekers als ‘Lydie’, ‘De verhalenverteller’ en ‘Het vel van de beer’ zijn van zijn hand. Maar toch was het een beetje een sprong in het duister. Een sprong die ons grotendeels goed bevallen is.

In ‘Le client’ volgen we Augustin Mirales, een sjofel uitziende hoerenloper die op zoek gaat naar de vrouw van zijn dromen, Maria-Auxiliadora Alaya. Voor alle duidelijkheid: de Ecuadoriaanse is ook beoefenaar van het oudste beroep ter wereld. De vrouw verdween spoorloos en Mirales wil haar terugvinden door haar pooier, de omvangrijke meneer Selznic, te chanteren. Augustin ontvoert diens dochter Serena en verplicht Selznic om zijn geliefde op te sporen. Dat resulteert in een wel heel bizarre roadmovie met een verrassend einde.

Zoals we ondertussen gewend zijn van Zidrou is ook deze keer het scenario van een duizelingwekkende schoonheid. De scenarist loopt netjes in een boog om alle clichés heen - Mirales is verre van een zielige loser en zelfs pooier / clubeigenaar Selznic weet enige sympathie op te wekken. Bovendien schetst hij treffend het weinig benijdenswaardige leventje dat prostituées leiden/lijden. Dat wordt nog eens extra onderstreept met de allerlaatste, beklemmende pagina.

Het scenario staat in schril contrast met het teken- en inkleurwerk van nieuwkomer Man. De cover mag dan wel magistraal zijn, de tekeningen zelf zijn dat niet. De personages zelf vallen nog mee - die veelzeggende, smachtende blikken van Maria-Auxiliadora! - maar de decors en kleuren zijn ronduit beschamend. De poging om een groezelig sfeertje op te wekken doet pijn aan de ogen en werkt eerder averechts: hadden Man en Zidrou gekozen voor minder pasteltinten en meer schaduwen, dan zouden we nu spreken van een klassieker. Niet dus.

‘Le Client’ is het zoveelste knappe verhaal dat Zidrou uit zijn pen perst. In het Frans verschenen onlangs ook nog ‘ La vieille dame’ en ‘Les folies bergère’ en een rist andere boeken zitten in de pijplijn. Kortom: alles wat deze Zidrou produceert raden wij ten zeerste aan. Maar hopelijk kiest ie de volgende keer ook een meer beslagen tekenaar.

 

Details Strips
Uitgeverij: Dargaud
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
56