Maikel Verkoelen, 'Ik Mik 2'

Verrassend goed

Heb je ooit al eens het gevoel gehad dat je meespeelt in een stripverhaal? Voor tekenaar Maikel Verkoelen is dit alvast wél het geval. In de reeks ‘Ik Mik’ zit hijzelf er middenin. Oorspronkelijk vindt hij het maar een vreemde bedoening, maar snel zet hij de wereld naar zijn hand. Voorwerpen kunnen praten en je kunt reizen in een kartonnen doos of op de rug van een gigantisch konijn.

In het tweede verhaal is Mokkie - een pratende mok - stuk, dus moet Mik naar de winkel voor lijm. Eenmaal het goedje gevonden, blijkt zijn fiets ineens stuk. Gelukkig komt Miks vriendinnetje Bechie ook voor in het stuk. Zo keren ze terug huiswaarts op de rug van konijn Brammetje. Even later verhuist het koppel naar hun eigen stek. Natuurlijk loopt niet alles van een leien dakje, want Mik lijkt er wel een bezeten striptekenaar. Even later komt hij er zelfs te weten dat meisjes op het toilet niet naar roosjes ruiken en tot overmaat van ramp neemt één of andere Dik Mik het over. Dik is een personage uit Verkoelens andere strip 'World of Dik'. In tegenstelling tot het vrolijke ‘Ik Mik’, is dat een duistere strip vol nachtmerries. Hij herkent op die manier zelfs zijn eigen vriendin niet meer.

Deze strip is alvast geen doorsnee comedy. 'Ik Mik' is iets speciaals, echt waar. Het is eens wat anders: iets nieuws, iets progressiefs, iets… leuks. Verkoelen sleurt ons mee in het album, net zoals zichzelf. Hij zorgt voor interactie tussen ons en het personage. We laten het gewoon allemaal op ons afkomen. In het begin van het album voelt de lectuur nogal vreemd. Gelukkig stelden we ons open voor een nieuwe, originele vertelstijl, die de moeite meer dan waard is. Al is het maar om te bewonderen hoe hij technische aspecten van een strip op een humoristische manier naar zijn hand zet. Zo kan Mik niet slapen omdat slaapletter Z boven zijn hoofd omgekeerd staat als de letter N.

Bravo, Strip2000. We hebben weer kennis mogen maken met een unieke reeks, die een even uniek plekje verovert in onze stripkast. Het verhaal komt over als een vreemde droom die eindelijk op papier wordt gezet. Zelfs wij hebben er een nacht over gedroomd, als dat geen positieve eindnoot is.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Maikel Verkoelen
Uitgeverij: Syndikaat/Strip2000