Maikel Verkoelen, ‘Ik Mik 1’

Harde smak

Maikel Verkoelen debuteerde enkele jaren geleden als stripmaker met ‘Something under the bed is dying’, een verzameling woordloze en zwart-witte nachtmerries die hij bij Syndikaat publiceerde onder het pseudoniem World of Dik. Op de cover van dit eerste deel van ‘Ik Mik’ staat zijn naam wel vermeld. Bovendien blijkt het weinig bespraakte hoofdpersonage uit zijn debuut gewoonweg een karikatuur van de auteur zelf, zoals de titel hier al aan aangeeft.

‘Ik Mik’ begint met een harde smak: de striptekenaar belandt in zijn eigen strip. Dat dringt pas goed door wanneer zijn koffiemok tegen hem praat, zijn tekenblad op date gaat en zijn snurkende kussen hem een hele nacht wakker houdt. Langzaam maar zeker geeft hij zich gewonnen aan de vreemde conventies die in een stripwereld heersen en op den duur ziet hij er zelfs de voordelen van in. De conversaties met zijn gebruiksvoorwerpen en de bewustwording van de lezer zorgen voor de nodige humor. Uiteindelijk belandt Mik zelfs in het verlaten huis van Casper en Hobbes.

‘Ik Mik’ is de papieren neerslag van het Engelstalige ‘To be a comic’, waarvan Verkoelen sinds juni 2015 wekelijks een aflevering plaatst op Tapastic, een online platform voor stripmakers die met hun webcomics hun lezers willen bereiken. Dat echoot nogal door in dit album, met bijvoorbeeld enkele collega’s van Verkoelen die zijn figuurtje in hun stijl tekenen.

Hoewel de strip zich lijkt te presenteren als een doorlopend verhaal, valt op den duur wel echt op dat het gaat om afzonderlijke episodes, soms een gag van een bladzijde, soms een kortverhaal van enkele pagina’s. Qua tekeningen is het allemaal wat kleurrijker en vrolijker dan in Verkoelens debuutalbum. Zijn experimenten met een alternatieve bladschikking of met het weglaten van kaders zijn vaak erg geslaagd.

Verkoelen heeft dus zijn tekenstijl duidelijk gevonden en heeft met ‘Ik Mik’ bovendien een originele insteek gevonden voor een langlopende reeks. Hopelijk krijgen we dit jaar nog een nieuw album van Strip2000 en Syndikaat met ditmaal een doorlopend verhaal van Mik. 

Details Strips
Auteur: Maikel Verkoelen
Uitgeverij: Strip2000, Het Syndikaat
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
46