Magasin général 5: Montreal

Much ado about nothing

 

Régis Loisel en Jean-Marie Tripp zijn al aan het vijfde deel van hun reeks ‘Magasin général’ toe. Zoals voorheen blijft deze stripreeks een samenwerking in de zuivere zin van het woord. Beiden hebben zowel scenario als tekeningen in overleg met elkaar verzorgd. In het vierde deel, ‘De biecht’, was de kleingeestige druk van het Canadese dorpje Notre Dame des Lacs verschoven richting een merkbaar verhoogde spanning tussen Marie en de grootstedelijke Serge, die eindelijk door de dorpsgemeenschap aanvaard was. ‘De biecht’ eindigde met een op de spits gedreven spanning: Marie stortte zich in een vlaag van impulsiviteit in de armen van de piepjonge Marceau.

‘Montreal’ opent weer met volle actie: Clara Roberge, het vriendinnetje van Marceau, is furieus en confronteert Marie verontwaardigd met haar seksuele avontuur met haar vriendje. Het dorp staat in een mum van tijd op zijn kop. Meneer pastoor wordt erbij geroepen. Marie wordt berispt door iedereen, haar beste vriendin Adèle inbegrepen. Terwijl haast het volledige dorp zich tegen haar keert, lijkt ook de geest van haar man, die door de stripreeks heen commentaar levert op het leven van zijn achtergebleven weduwe, zich tegen haar te keren. Hoewel de plooien tussen haar en Serge weer gladgestreken zijn en enkele vrienden Marie blijven steunen, besluit ze haar biezen te pakken en naar Montreal te trekken, waar ze in het huis van Serge mag logeren.

Het dorpje Notre Dame des Lacs laat zich van zijn meest verstikkende kant zien in dit deel. Preutsheid en vooroordelen leiden het dorp ertoe zich te keren tegen een van de belangrijkste figuren uit hun gemeenschap. Maar Loisel en Tripp slagen er op een of andere manier niet in eenzelfde dreiging als die in het derde deel van de reeks hier voelbaar te maken. De radicale reactie van Maries dorpsgenoten komt eerder lachwekkend en karikaturaal over, misschien mede omdat het hier in se om de zoveelste herhaling gaat.

Toch blijft ‘Montreal’ interessant dankzij enkele subtiele ontwikkelingen in personages zoals Gaëtan, pastoor Réjean en uiteraard Marie zelf. Vanaf haar vertrek krijgen we van Maries avonturen in Montreal beeld zonder klank te zien. Correctie: we krijgen wel enige klank, maar dan in de vorm van de kritische commentaarstem van Maries overleden man. Loisel en Tripp plaatsen de opwinding, jazzclubs en cabarets van Montreal letterlijk naast taferelen van de dorpelingen die al snel merken dat Marie een onmisbare schakel in hun gemeenschap vormde. Serge lapt de openingstijden van de winkel aan zijn laars en de voorraden raken stilaan uitgeput.

In dit vijfde deel van ‘Magasin général’ laten Loisel en Tripp je wat op je honger zitten. Het opgedreven tempo van deel vier verzakt naar een drafje. Hoewel Maries vertrek naar Montreal een radicale beslissing is, lijkt ze toch nergens definitief, wat de indruk wegneemt dat er een wezenlijke verandering plaatsvindt in ‘Montreal’. Het leesplezier zit hem in het koesteren van kleine details en gebaren. Ook de prachtige, gevoelige tekenstijl en nauwkeurige inkleuring blijven deze reeks de moeite waard maken. We blijven dus volgen, maar hopen tegelijk vurig dat in het volgende deel het scenario weer een energiestoot vanjewelste zal krijgen. Wordt vervolgd...

Details Strips
Auteur: Régis Loisel, Jean-Louis Tripp
Tekenaar: Régis Loisel, Jean-Louis Tripp
Uitgever: Casterman
Jaar:
2009
Aantal pagina's:
76