Maarten Vande Wiele, ‘ABBA zoekt Frida’

Complexloos lekker weglezen

In onze apenjaren waren wij verhangen aan Led Zeppelin, de Beatles en Neil Young. Bij het snuisteren in de platenbakken was er echter niet aan ABBA te ontkomen, ten eerste omdat vinylliefhebbers hun schatten meestal alfabetisch klasseren, waarbij de Zweedse popgroep slechts zelden iemand voor zich toeliet, ten tweede omdat ze gewoon waanzinnig veel albums hebben verkocht.

In tegenstelling tot andere megasellers, genre Pink Floyd en AC/DC, geraakte ABBA echter zwaar uit de mode. Het was alles behalve bon ton om toe te geven dat je hun platen in huis had en dus werden die maar massaal gedumpt. Midden jaren negentig zorgden enkele soundtracks voor de opkomst van talloze tributebands. De musical en film ‘Mamma mia!’ maakten de band weer helemaal hot.

Maarten Vande Wiele heeft zich gelukkig nooit veel aangetrokken van wat je wel of niet goed mag vinden en is dus een onvoorwaardelijke ABBA-fan. 'Veel mensen vinden ABBA onnozel en oppervlakkig, maar tussen de regels door hoor je verdriet', vertelde hij ons in dit interview. Dat de huwelijken tussen zowel Björn en Agnetha als tussen Benny en Frida spaak liepen tijdens de hoogdagen van de band, zal ook wel zijn invloed gehad hebben.

Vande Wiele liet zich voor zijn boek inspireren door een optreden van tributeband ABBA Gold op de Gentse Feesten. In een dronken bui, nadat ze gedumpt is, besluit jazz-studente Anneleen te reageren op een poster met het opschrift ‘ABBA zoekt Frida’. Zo ontmoet ze Bavo, zijn jeugdvriend Bert en diens vriendin Astrid. Samen vormen ze de ABBA-coverband Honey Honey. Bij hun eerste optreden zijn hun loges de toiletten, hun diner eetbonnetjes voor de frituur en hun gage de hele avond gratis drank. Langzaam maar zeker groeit hun populariteit, maar ondertussen gaat het privé even steil de verkeerde richting uit.

Spoiler: uiteraard worden Bavo en Anneleen een koppel en uiteraard begint het leven van de hoofdpersonages steeds meer op dat van de leden van ABBA te lijken. Vande Wiele doorploegde biografieën over de band en zal allicht de meeste details en knipogen spot on hebben, maar ook voor ABBA-leken is ‘ABBA zoekt Frida’ een visueel en narratief meer dan onderhoudende strip over de dynamiek tussen vier mensen. De auteur is er in geslaagd relevante anekdotes te vertellen, zoals Anneleen en Bavo die besluiten een lied te brengen om geld op te halen voor hun laatste borrel of Astrid die Bert betrapt als hij haar Agnetha-jurkje aan het passen is, die ondertussen het grotere verhaal blijven ondersteunen en voortduwen.

De enige keren dat we voelden dat we vanop een afstand wat aan het staren waren naar een doorslagje van ABBA, was wanneer er een nummer ten berde werd gebracht. Vande Wiele koos er voor om de hits van ABBA te vertalen op zo’n manier dat ze in de flow van het verhaal passen. Bij 'Waterloo' kregen we die nieuwe tekst nog wel op de oorspronkelijke muziek geplakt, maar dat werd moeilijker bij ons onbekende nummers zoals 'Ring ring', 'Dum dum diddle' of 'When I kissed the teacher'.

Dancing queens zullen we wel nooit worden en ABBA in de Tijdloze 100 stemmen hoeft voor ons ook niet onmiddellijk. Toch zijn wij fan van ‘ABBA zoekt Frida’, van Maarten Vande Wieles complexloze tekenstijl, zijn lekker weglezend verhaal en - last but not least - het knappe jasje waarin uitgeverij Oogachtend dit alles goot. Zoals wij ABBA-fans zeggen: the winner takes it all!

Details Strips
Auteur: Maarten Vande Wiele
Uitgeverij: Oogachtend
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
192