MAARTEN!, 'Geef me al je dromen'

Veelzijdige, ruwe diamant

Het lijkt alsof onze cartoonist grootmoeders duurste vaas heeft omgestoten en op het punt staat een donderpreek en een oorveeg te krijgen. MAARTEN! is het pseudoniem van Maarten Van Praet, maar dat eerste leest natuurlijk een pak vlotter. De cartoonist is met zijn nieuwste album niet aan zijn proefstuk toe, want eerder publiceerde hij al een bundeling met de naam ‘Dood, Verderf en Koekjes Me Melk’. ‘Geef me al je dromen’ bevat een selectie van zijn beste cartoons, gepubliceerd op maartenisdemax.be, maar ook in EOS magazine en De Standaard Avond.

Zijn thema’s zijn erg uiteenlopend en bevatten voor ieder wat wils. Zo zullen onze woordmopjesliefhebbers zeker genoeg op hun bord krijgen, maar ook de fans van droge en zelfs absurde humor kunnen hier hun gading vinden. Ziehier enkele voorbeelden: ‘Nee, mijn zwaard is mooier!’ zeggen twee piraten tegen elkaar wanneer ze hun zwaard bovenhaalden. Bij sommige cartoons denken we zelfs dat hij eerst een tekening maakte en pas daarna een bijschrift verzon. Sporadisch vinden we zijn grappen ietwat vergezocht, maar vaker zijn ze erg knap gevonden. Een voorbeeld van dat laatste is iemand die wanhopig op zoek gaat naar de liefde door vlinders te eten. “Hoe doettem het toch?!” denken we dan.

Naast enkele tijdloze striptekeningen geeft hij ook geregeld steekjes naar de actualiteit met cartoons over de bende van ‘Nevel’, doping bij het sporten en nog zo veel meer.

Een kleine kanttekening die we wel bij de bundeling moeten maken, zijn een paar taalfoutjes. Zo staat er ‘teveel’ in de plaats van ‘te veel’ of ‘adelijke’ in de plaats van ‘adellijke’. Ach, de boodschap blijft even duidelijk, toch? MAARTEN! (oh, wat typen we deze naam toch graag) is een ruwe, veelzijdige diamant waar we nog ongetwijfeld meer van willen - en zullen - horen in de toekomst.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Maarten Van Praet
uitgeverij: Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde