Maaike Hartjes, Donker

Hartjes of darkness

Begin 2006: Nederlands striptalent Maaike Hartjes krijgt een uitnodiging van Comics Brew om deel te nemen aan een stripexpositie in Zuid-Afrika en enkele workshops te geven aldaar. 2010: Oog & Blik en De Bezige Bij geven ‘Donker' uit, het Zuid-Afrika dagboek dat Maaike Hartjes tijdens deze reis creëerde.

Wat meteen opvalt aan ‘Donker' is dat deze strip doodeerlijk is. Hartjes draagt het hart op de tong en deelt dan ook àlle gedachten met haar lezers, zowel goede als slechte: van haar vooroordelen over Zuid-Afrika tot haar (volgens haar gasten verkeerdelijke) focus op de apartheid, van de leuke Zuid-Afrikaanse taal tot haar onveiligheidsgevoel. Iemand met een donkere huidskleur tekent ze via streepjes terwijl haar Zuid-Afrikaanse collega Leonora opmerkt dat zijzelf ze nooit inkleurt.

Dit reisverslag doet heel authentiek en spontaan aan: de opbouw is heel fragmentarisch, her en der zijn foto's en Zuid-Afrikaanse verpakkingen geïntegreerd. Hartjes registreert alles wat haar aandacht trekt. Alles vloeit persoonlijk uit de losse pols, geen rigide kadreringen of strakke verhaalopbouw. Bij momenten doet deze manier van werken ietwat chaotisch aan, maar dit maakt tegelijk het reisverslag des te emotioneler en echter.

Maaike Hartjes bewijst dat eenvoud veelzeggend kan zijn. Haar figuurtjes zijn net iets gedetailleerder dan stokventjes, kleur blijft achterwege. Alles krijgt een hoog à la minute karakter. Het lijkt alsof ze haar dagboek bij de uitgeverij onveranderd hebben gelaten. Via pijltjes verduidelijkt ze vaak haar tekeningen of voegt ze bedenkingen toe.

Hartjes' hart en ziel liggen duidelijk in dit stripreisverslag. Vanuit haar Europese standpunt gunt ze een ongecensureerde blik op het echte Zuid-Afrika. De reis werkt tegelijk confronterend en verruimend, zorgt voor grappige en enge momenten en Hartjes deelt alles met veel plezier met haar lezers. ‘Donker' is een uitzonderlijk eerlijk en persoonlijk reisdagboek dat je meteen inpalmt en charmeert

Details Strips
Auteur: Maaike Hartjes
Uitgever: Oog & Blik / De Bezige Bij
Jaar:
2010
Aantal pagina's:
95