Luc Haekens, 'De ideale Walter'

Tandeloze satire

Het literaire debuut van tv-reporter Luc Haekens (1968) heet 'De ideale Walter'. Zonder meer een allusie op 'De ideale wereld', het satirische nieuwsprogramma op Canvas. Haekens kreeg, naar aanleiding van dit boek, behoorlijk wat mediabelangstelling die uiteindelijk omgekeerd evenredig is aan de kwaliteit ervan. 'De ideale Walter' valt nogal zwak uit inzake inhoud, stijl en woordkeuze. 

De lezer gelooft nauwelijks wat hem allemaal overkomt, laat staan dat hij weet waar de realiteitszin van de auteur gebleven is. Feit is dat Haekens nagenoeg een kwarteeuw voor televisie werkt. Als geen ander kent hij het wereldje vanbinnen en vanbuiten. Intriges, afgunst, succes, geld, kijkcijfers en al te doorzichtige glamour en glitter zijn er dagelijkse kost. Zaken die in het beste geval een ferme roman kunnen opleveren. Helaas, hier ontspoort de schrijver. Je maakt kennis met piepschuimen personages. Een soort sprekende handpoppen, zonder psychologische aankleding, die eerder thuishoren in een poppenkast dan in een roman. Hun enige, niet onbelangrijke, verdienste is dat ze op de lachspieren werken.

Het begint al met Moon, een van de sleutelfiguren, die het kind is van een tv-huwelijk. Hij wordt na verloop van tijd assistent van Walter Molenaer, een van 's lands machtigste tv-producenten. Een man die zijn medewerkers ridders noemt, ze voortdurend chanteert en tevens eigenaar is van een chique wijnbar. 

Om de spanning in het verhaal enigszins op te drijven wordt Molenaer geconfronteerd met de komst van een tweede commerciële zender. Als hij niet dringend met een nieuwe succesvolle format kan uitpakken, ziet de toekomst van zijn bedrijf er bepaald niet rooskleurig uit. Zijn medewerkers staan onder zware druk, maar de reddend engel is Moon.

"Zonder jou hadden ze me in de steek gelaten, ik had nooit zo snel kunnen ingrijpen als jij me niet op tijd gewaarschuwd had. (...) Hij stond erop om Moon persoonlijk te trakteren op de duurste wijnen en de lekkerste hapjes in Bar Boulevard; Als dank voor zijn uitstekende spionagewerk."

Is dit nu satire? Een thriller? Pure slapstick? Er valt niet te ontkennen dat alle personages, die als satellieten rond Walter Molenaer cirkelen, uit kunststof zijn opgetrokken. Lena, de ontrouwe vrouw van Molenaer valt voor de charmes van een super potente Moon. Julie is een nymfomane die het met iedereen doet, om nog te zwijgen van de Italiaanse sommelier Silvio van Bar Boulevard. Het is evenzeer lachen met de programma's die het tv-scherm halen. Titels als 'From zero to hero', 'Het huis van vertrouwen', 'De maniakken' en last but not least 'De mijne is van de Filipijnen' vergeet je nooit meer.

Conclusie: ongebreidelde fantasie mag best in een boek, op voorwaarde dat er vakmanschap om het hoekje komt kijken. Wie zei daar ook weer dat er nog altijd te veel nieuwe boeken verschijnen?

Details Fictie
Uitgeverij: Uitgeverij Angèle
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
293