Luc Cromheecke & Laurent Letzer, ‘Tom Carbon 3: Kunst en vliegwerk’

Gezellig monkellachje

Lang geleden durfden wij al eens met het gezin op vakantie te trekken richting kust - enfin, we werden daar toen min of meer verplicht toe, zonder het zelf door te hebben. Zandkastelen bouwen was wel tof maar echt uitkijken deden wij toch vooral naar het restaurantbezoek ’s avonds. Als typisch Belgische gewoontedieren trokken we steeds naar dezelfde opgewaardeerde brasserie, waar men ter afleiding van het klein grut niet alleen kleurpotloden maar ook strips in de aanbieding had. Tussen de Smurfen en Jommeke bevond zich ook een beduimeld boekje van Tom Carbon.

Dat we toen genoten hebben van de belevenissen van de vrolijke vrijgezel (alleszins weinig klachten gehoord van de ouders die avond), lag waarschijnlijk vooral aan de nogal simpele en dus ietwat kinderlijk ogende tekenstijl van Luc Cromheecke. Eenvoudig misschien, maar ook efficiënt en misschien nog belangrijker: er-rug grappig.

Maar het was pas bij de herlezing van deze heruitgave, ruim vijftien jaar na datum, dat de absurditeiten, dubbele bodems en knipoogjes ons opvielen. Zo moesten wij lachen met ‘restôrant klôwaka’, met luchtvaartmaatschappij Caremb-Air en met een sigaretrokend straathondje. In het algemeen konden we de gags van Laurent Letzer, een schoolkameraad van Cromheecke, best pruimen en betrapten we ons zelfs af en toe op een gezellig monkellachje. Toch waren er al eens moppekes waar wij een spitsvondigere pointe hadden verwacht (die met de verdwijntruc, bijvoorbeeld, of die aan de Costa del Sol).

Tegenwoordig staat Cromheecke terug in the picture met het tweede album van het succesvolle ‘Het godvrrgeten eiland’, dat hij samen met de Franse cartoonist Sti maakt, en met Plunk, een nevenpersonage uit zijn allereerste strip, Taco Zip. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat dat twee projecten zijn die zowel auteurs als lezers meer voldoening schenken dan de gags van Tom Carbon. Dat neemt niet weg dat wij ons tijdens het lezen van ‘Kunst en vliegwerk’ en half uurtje terug als twaalfjarigen aan zee waanden - en dat is toch ook iets waard, niet? 

Details Strips
Scenarist: Laurent Letzer
Tekenaar: Luc Cromheecke
Uitgeverij: Strip2000
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
48