Luc Cromheecke & Laurent Letzer, ‘Plunk! 2: 100% pure Plunk!’

Paarse alien

Ondertussen vijfentwintig jaar geleden opende het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal de deuren in de Zandstraat in Brussel. Naast uitgebreide aandacht voor Belgische auteurs en stripfiguren werd ook uitgelegd hoe een strip ontstaat en dat er ook een leven na de strip is, met onder meer animatiefilmpjes en merchandising. Om dat laatste te illustreren, werd aan Luc Cromheecke gevraagd om een personage te ontwerpen dat gebruikt mocht worden.

Zo ontstond Plunk, een paarse alien van de planeet Smurk met een groene trechter op zijn kop, een groene broek aan en een groene tong. Hoewel het absurd lijkt om merchandising te verkopen met daarop de afbeelding van deze karikatuur van een stripfiguur, bleek Plunk toch populair genoeg om kort daarna op te duiken in Taco Zip, de dan al lopende absurde gagreeks van Cromheecke die in kranten en tijdschriften verscheen.

Vanaf 2007 beleefde Plunk zelfs zijn eigen avonturen: na voorpublicatie in Spirou volgden drie albums bij Dupuis. Nu Cromheecke onderdak heeft gevonden bij uitgeverij Strip2000, wordt zijn oude werk heruitgegeven in een uniforme reeks en dus verschijnt ook Plunk opnieuw. Wij hadden toevallig ook de oude versie van het tweede Plunk-album in de boekenkast steken en het mag gezegd: Strip2000 zorgde wel degelijk voor een verbetering. In plaats van een omgekeerde cover een begeleidende tekst op de achterflap (hoewel die van ons wel iets zakelijker en dus minder frivool had gemogen), steviger papier en een geïllustreerde bibliografie van de Cromheecke-strips.

De inhoud is uiteraard nog dezelfde: vrolijke, absurde, ballonloze kortverhalen van één tot vier pagina’s, met politiekonijnen, opblaasplunks, acupunctuurcactussen, kotskerstbomen, vliegende stofzuigers en - a sign of things to come - onbewoonde eilanden. Auteur Letzer weet duidelijk hoe een grap op te bouwen en Cromheecke slaagt er met zijn ietwat naïeve stijl in alles glashelder over te brengen naar de lezer.

In september verschijnt ‘Superplunk! 1’, met 'écht alles van Plunk', aldus Strip2000. Een beetje vreemd om een integraal verzamelalbum zo snel uit te brengen na de heruitgave van de afzonderlijke albums, maar fans van lichtelijk absurde kortverhaaltjes zullen hier allicht allesbehalve rouwig om zijn. 

Details Strips
Scenarist: Laurent Letzer
Tekenaar: Luc Cromheecke
Uitgeverij: Strip2000
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
48